Rýchly obed alebo ľahká večera, ktorú si pripravíte jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií. Lahodné fazuľovo-cuketové placky v sebe ukrývajú množstvo vlákniny, dôležité bielkoviny a keďže fazuľa patrí do skupiny komplexných sacharidov, dokáže vás zasýtiť na veľmi dlhú dobu. Doprajte si chutné jedlo bez výčitiek a pripravte si ho podľa tohto receptu.
Fantastické jemné placky, ktoré sú lahodne chrumkavé na povrchu sú plné zdravých surovín.
1 cuketa
2 konzervy fazule (fazuľa v slanom náleve) alebo 2 poháre fazule
2 strúčiky cesnaku
2 vajcia
1 mrkva
1 červená cibuľa
5 až 8 lyžíc strúhanky (dodatočne strúhanka na obalenie)
5 polievkových lyžíc strúhaného syra
2 polievkové lyžice parmezánu (nemusí byť)
trochu čerstvej zelenej cibuľky alebo póru (nemusí byť)
1 kávová lyžička mletého koriandra
1/4 kávovej lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 kávovej lyžičky kurkumy
olivový olej
soľ a čierne korenie podľa chuti
Nastrúhame si umytú cuketu spolu so šupkou na jemno. Následne ju trochu posolíme a necháme ju v mise asi na 10 až 15 minút postáť, aby pustila prebytočnú šťavu. Pripravíme si veľkú misu, v ktorej budeme všetky ingrediencie premiešavať. Fazuľu v konzerve zbavíme nálevu (môžeme ju aj rýchlo premyť vodou a potom ju mixérom rozmixujeme na jemnú hutnú hmotu. Môžete využiť aj sušenú fazuľu (v tomto recepte veľká biela), ktorú necháte cez noc namočenú vo vode. Ráno z nej vodu zlejeme, napustíme novú a necháme ju variť, až pokiaľ nezmäkne. Ak ju trochu rozvaríte, nič sa nedeje. Potom fazuľu scedíme a rozmixujeme. Takáto fazuľa je podľa mojich skúseností lahodnejšia. Využijete akúkoľvek odrodu fazule, pretože placky chutia vždy rovnako skvele. Rozmixovanú fazuľu dáme do misy k mrkve. Cibuľu si očistíme a nakrájame na čo úplne najmenšie kúsky. Rovnako na drobno nakrájame aj pór alebo zelenú cibuľku. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a následne strúhanú cuketu, ktorú sme zbavili prebytočnej tekutiny. Môžeme ju vyžmýkať rukami, cez sito alebo pomocou gázy či utierky. Všetky tieto suroviny následne dôkladne rozmiešame na hutnú hmotu.
Následne pridáme 2 vajcia (ak sú veľké, stačí aj jedno), strúhaný syr podľa chuti (napríklad eidam) a trochu parmezánu. Pridáme soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, mletý koriander a kurkumu a všetko znovu dôkladne premiešame, aby sme získali zmes na placky. Potom pridáme asi 5 lyžíc strúhanky a miešame.
Možno budete strúhanky potrebovať viac. Záleží to od vodnatosti cukety či druhu fazule. Mali by sme získať hustú lepivú zmes, z ktorej potom rukami tvarujeme guličky a obaľujeme ich v strúhanke, kde ich mierne roztlačíme na placky. Smažíme na rozpálenom olivovom oleji z jednej aj druhej strany do hneda. Placky otáčame opatrne, pretože sú o niečo jemnejšie ako mäsové či zemiakové.
Podávame napríklad s dusenou zeleninou alebo zemiakmi. K plackám sa skvele hodí diétny dresing z bieleho jogurtu, do ktorého stačí pridať trošku soli, štipku čierneho korenia a petržlenovú vňať. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana