Vajíčka nemusia byť len vo forme praženice alebo volského oka. Pripravte si jeden zo štyroch perfektných receptov, ktorý zasýti aj ako obed alebo večera. Lahodné spojenie vajíčok a zeleniny vždy v inom šate. Zdravo, rýchlo a chutne.
2 vajcia
400 g rajčín (vo vlastnej šťave)
1 paprika
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
50 ml olivového oleja
mletá sladká červená paprika
trochu chilli korenia
oregano
čerstvá petržlenová vňať
soľ podľa chuti
Cesnak a cibuľu si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Papriku umyjeme a nakrájame na kocky. Následne si pripravíme panvicu a na rozpálenom olivovom oleji si osmažíme cibuľu s cesnakom, až pokiaľ nemajú zlato-hnedú farbu. Následne pridáme všetky koreniny, zamiešame a pridáme paradajky a papriku. Za občasného miešania smažíme asi 5 až 7 minút. Následne urobíme v zmesi jamky a vylejeme do nich vajcia. Smažíme, pokiaľ nie je bielok hotový a žĺtok ešte jemne tekutý. Pred podávaním posypeme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.
4 vajcia
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
50 g parmezánu
1 paprika
petržlenová vňať
1 paradajka
2 polievkové lyžice olivového oleja
soľ
čierne korenie
čerstvá bazalka
Najprv si nakrájame cibuľu na polkruhy a cesnak na malé kocky. Na olivovom oleji, ktorý nalejeme do hlbšej panvice (ktorú môžeme dať následne aj do rúry) si orestujeme cesnak a po chvíli k nemu pridáme cibuľu. Následne pridáme na kocky nakrájanú papriku a ďalej restujeme. Zatiaľ si nakrájame paradajky, ktoré necháme chvíľu odkvapkať v sitku, aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny. Pridáme ich na panvicu a znovu chvíľu restujeme. Pridáme korenie a smažíme asi 5 minút. Zatiaľ si nastrúhame všetok syr a pridáme ho k vyšľahaným vajciam. K vajciam pridáme aj nakrájanú petržlenovú vňať, soľ a trošku korenia. Premiešame a vylejeme na panvicu. Nemiešame, necháme na miernom plameni smažiť, pokiaľ nie je celá omeleta zo spodu a na okrajoch tuhá ale povrch stále tekutý. Následne ju stiahneme zo sporáka a necháme zapiecť v rúre na 15 minút pri 180 stupňoch. Na vrch môžeme naukladať na kolieska nakrájané cherry paradajky. Podávame posypané čerstvou bazalkou.
4 vajcia
jarná cibuľka
2 až 3 paradajky
12 polievkových lyžíc smotany na šľahanie
3 polievkové lyžice masla
50 g tvrdého syra
soľ
čierne korenie
petržlenová vňať alebo pažítka
Cibuľku na jemno nakrájame a krátko ju osmažíme na olivovom oleji. Cibuľku môžete pokojne nahradiť aj pórom. Následne si nakrájame paradajky na malé kocky. Ak máte cherry paradajky, stačí ich rozpoliť. Pridáme ich k cibuľke, osolíme a okoreníme a restujeme asi 2 minúty. Následne pridáme 8 lyžíc smotany na šľahanie, zamiešame kým nebude horúca a potom zmes rozlejeme do pripravených keramických mištičiek. Do každej následne rozbite jedno vajíčko, pridajte lyžicu smotany a posypte strúhaným syrom. Mištičky vložíme do plechu na pečenie, do ktorého nalejeme horúcu vodu tak, aby siahala do 2/3 mištičiek. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 až 20 minút. na záver posypeme vňaťou alebo pažítkou a môžeme podávať.
Ak nemáte malé keramické mištičky, využite formu na muffiny.
7 zemiakov
5 vajec
1 cibuľa
50 ml slnečnicového oleja
100 ml olivového oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
1 až 2 strúčiky cesnaku
200 g majonézy (pre diétnejšiu verziu postačí kyslá smotana alebo biely jogurt)
Zemiaky očistíme a nakrájame na tenučké kolieska. Cibuľu rozkrojíme na veľké kusy a následne obe ingrediencie zmiešame spolu so soľou a korením. Cibuľu so zemiakmi smažíme na na rozohriatom slnečnicovom oleji, pokiaľ nie sú zemiaky mäkšie. Potom si pripravíme panvicu s nepriľnavým povrchom, rozohrejeme si na nej olivový olej a rozložíme na ňu osmažené zemiaky zaliate vajciami. Pridáme korenie a necháme na malom plameni smažiť pod pokrievkou. Pomocou dosky následne zemiaky s vajciami pretočíme ako placku na druhú stranu, aby sa poriadne prepiekli. Podávame s dresingom z majonézy a prelisovaného cesnaku.
zdroj titulnej fotky: Jana, sovkusom.ru