Chutný šalát je skvelý spôsob, ako doviesť obedové menu k dokonalosti. Ak však máte vlčí hlad a chcete si udržať svoju líniu, môžete si dopriať šalát aj ako ľahký chod, ktorý zasýti, dodá vitamíny a neodrazí sa na váhe. Hlavnú úlohu v nasledujúcich šalátoch hrá mrkva, ktorú môžete kombinovať s množstvom surovín. Doprajte si mrkvový šalát na sladko alebo na slano a potešte svoje chuťové poháriky.
Ktorý z nasledujúcich fantastických šalátov si vyberiete?
4 až 5 mrkiev
5 až 6 natvrdo uvarených vajec
2 až 3 strúčiky cesnaku
1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
štipka soli
bylinky podľa chuti
Mrkvu nastrúhame na strúhadle (stredne veľké otvory) a následne na ňom postrúhame aj vajcia natvrdo. Tie môžeme aj nakrájať na malé kocky. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, prelisovaný cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.
1 až 2 stredne veľké mrkvy
1/4 hlávky kapusty
1 polievková lyžica oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
zelená cibuľka podľa chuti
Mrkvu si nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.
2 stredne veľké mrkvy
100 g hrozienok
1 polievková lyžica medu
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
100 g jogurtu
trošku škorice
Najprv zalejeme hrozienka vriacou vodou a necháme ich zapariť asi 5 až 10 minút. Následne si pripravíme „omáčku“ zmiešaním medu, škorice, citrónovej šťavy a jogurtu. Tieto ingrediencie dôkladne rozmiešame. Potom si mrkvu nastrúhame na jemno na strúhadle. Mrkvu zmiešame s precedenými hhrozienkami a zalejeme „omáčkou“. Všetko premiešame a necháme asi 15 minút v chlade.
2 stredne veľké mrkvy
2 jablká
3 vajcia
100 g tvrdého syra
štvrtina cibule
2 až 3 strúčiky cesnaku
soľ a čierne korenie podľa chuti
trochu jogurtu alebo kyslej smotany na dochutenie
Mrkvu, jablká bez šupky, tvrdý syr a vajcia natvrdo si nastrúhame na strúhadle. Následne si na jemno nakrájame cesnak a cibuľu nakrájame na malinké kúsky. Potom vezmeme cibuľu, zalejeme ju vriacou vodou a následne ju ponoríme do studenej vody asi na 3 minúty. Potom necháme vodu odtiecť v cedidle. Takto eliminujeme horkú alebo štipľavú príchuť cibule. Šalát následne začneme vrstviť nasledovne: najprv ide cibuľa, následne jablká, potom vajcia, na nich mrkva zmiešaná s cesnakom, posledná vrstva je syr. Tieto vrstvy aspoň dvakrát zopakujte. Vrstviť môžete do malých mištičiek. Vrch natrieme jogurtom a necháme v chladničke asi hodinu a pol.
1 až 2 mrkvy
1 až 2 jablká
2 polievkové lyžice medu
1 lyžica bieleho octu
Jablká bez šupky a mrkvu nastrúhame na strúhadle. Med a ocot si rozmiešame a polejeme nimi jablká s mrkvou. Všetko dobre premiešame.
1 mrkvu
1 jablko
1 pomaranč
1 lyžica medu
2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
štipka škorice
Mrkvu si nastrúhame na strúhadle, jablko a pomaranč nakrájame na maličké kocky. Med si rozmiešame s jogurtom a pridáme škoricu. Následne touto zmesou zalejeme ovocie a všetky ingrediencie dobre premiešame. Ak chcete, k šalátu pridajte i hrozienka alebo orechy.
zdroj: Jana, sovkusom.ru