Rada sa s vami podelím o skvelý recept, ktorý pochádza z kuchyne mojej mamy. Tento recept sa u nás doma pripravuje už viac ako 30 rokov a stále je veľmi obľúbený.
1 kg kapusty
soľ a cukor
mrkvu
čierne celé korenie
bobkové listy
rasca
Kapustu si najskôr umyjeme a rozrežeme na štvrtiny, aby sme poodkrajovali hlúbik. Pot tom, čo kapustu očistíme, zvážime ju. Podľa váhy totiž pridávame ostatné suroviny. Na 1 kilogram kapusty dávame 50 gramov mrkvy. Kapustu aj mrkvu nastrúhame nahrubo a dáme do misky. Pridáme soľ pričom pridávame 20 gramov na kilo kapusty a cukor, kde pridávame 10 gramov na kilo kapusty. Následne pridáme čierne celé korenie, stačí pár guličiek, rascu od oka a pár bobkových listov. V miske všetko dobre pomiešame a použijeme ruky a kapustu stláčame, ako keby sme sa ju snažili natlačiť do suda. Miešanie musí byť naozaj dôkladné, šalát by mal pustiť šťavu.
Kapustový šalát následne naložíme do asi 5 litrového skleneného pohára a zalejeme ju šťavou, ktorá nám vznikla pri miešaní a utláčaní. Pohár prikryjeme gázou, ktorú prichytíme gumičkou, aby sa nám začal proces kvasenia. Pohár necháme odpočívať a každý deň ju aspoň 3 až 4-krát premiešame varechou. Kapustu by sme mali nechať takto kvasiť asi tri dni, nezabúdame však na pravidelné miešanie. Keď je proces hotový, kapustu si dáme do samostatných zaváraninových pohárov a skladujeme v komore, prípadne v chladničke. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: youtube, Lucia