Domáci džem

Loading...
(3.9 / 5)

Lekváre, džemy a marmelády. Aj to nám prvé napadne, keď sa povie leto a letná sezóna ovocia. Naše záhrady sú plné ovocia, a tak je načase ho dobre spracovať. V lete sú najlepšie bobuľovité plody ako černice, čučoriedky, ríbezle a maliny, no nájdete tu napríklad aj morušu či jahody. Ak ste ešte tento rok džemy nevarili, máme pre vás skvelý recept, ako na to.

V dnešnom rýchlom a uponáhľanom svete sa častokrát zabúda na skvelé recepty našich starých materí. Niekedy sa lekváre varili aj celé dni, no dnes už sa to pomaly vytráca. Chceme robiť všetko rýchlo, hlavne nech už to je hotové. Ak ste aj vy v časovej tiesni, tento recept sa vám bude hodiť.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thataskitchen (@thatas.kitchen) on

Na domáci džem budete potrebovať:

  • 1 kg ovocia
  • 1 kg cukru
  • 4 lyžice citrónovej šťavy (nie je potrebné pridávať do čerešní)

 Postup:

  • Zrelé plody očistíme a umyjeme. Zmiešame ich s cukrom a necháme odstáť celú noc v chladničke. Misku s ovocím následne vysypeme do hrnca a na malom ohni privedieme do varu. Keď začne zmes bublať, pridajte citrónovú šťavu. Celý džem varíme len 5 minút.
  • Džem potom nalejte do sterilizovaných zaváraninových pohárov s viečkom. Nádoby môžete sterilizovať aj v mikrovlnnej rúre. Uzavreté poháre na záver otočíme „hore nohami“ a necháme tak niekoľko hodín.
  • Množstvo džemu závisí od použitého ovocia. Pri malinách, jahodách a ríbezliach je to niečo cez liter. Pri čerešniach je to až 1,6 litra, pretože obsahujú veľa šťavy. Verím, že sa vám varenie džemu podarí, a že vám bude chutiť. Skladovať ho môžete v skrinke, prípadne v chladničke. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x