Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč proste nemôžete nemilovať. Pravdou je, že niekto túto klasiku nemá veľmi rád, no u nás sa teší veľkej obľube. Príprava je síce komplikovanejšia a zdĺhavá, no výsledok stojí za to. To vám potvrdia aj milovníci boršču. Keď sa spoja všetky chute dohromady, navaríte si zdravú vitamínovú „bombu“, ktorá chutí naozaj skvele.
250 gramov hovädzieho mäsa
250 gramov bravčového mäsa (najlepšie je plece)
250 gramov údeného mäsa (prípadne hovädzia kosť – 100 gramov)
250 gramov hlávkovej kapusty
150 gramov cvikly
200 gramov koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)
100 gramov zemiakov
50 gramov paradajkového pretlaku
bravčová masť
pár strúčikov cesnaku
1 veľká cibuľa
1 kyslá pochúťková smotana
soľ, korenie
bobkové listy
ocot
2 litre vody
Ako prvé sa budeme venovať mäsu. Všetky druhy mäsa, prípadne údené kosti poumývame a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso povyberáme (bravčové o niečo skôr ako hovädzie), nakrájame na menšie kocky a vrátime naspäť do vývaru.
Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a pokrájame všetko nadrobno. Cviklu si môžeme predvariť v šupke, aby nestratila krásnu fialovo-ružovú farbu. Na cibuli a masti si krátko podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju troškou vývaru z mäsa.
Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj nakrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ.
Na masti si podusíme na kocky nakrájanú prevarenú cviklu a pridávame postupne paradajkový pretlak a dochucujeme octom, prípadne aj cukrom. K cvikly pridáme buď nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.
Celú zmes primiešame k vývaru.
Dochutíme, ak je potrebné. Podávame s kyslou pochúťkovou smotanou, pretože tá je k boršču ideálna. Pri boršči je potrebné dodržiavať jednotlivú postupnosť krokov. Suroviny je dôležité dusiť oddelene, aby sa nám chute neskôr dobre prepojili. Verím, že boršč milujete rovnako ako my, a že si na tomto recepte pochutíte. Dobrú chuť.