Milovníci paradajok, pozor! Sezóna červeného šťavnatého pokladu sa blíži a s ňou aj obdobie spracovávania domácej úrody. Ak ste majiteľom záhrady, ktorá sa pýši krásnymi červenými paradajkami, pripravte si z nich najlepší domáci kečup pod slnkom. Načo by ste kupovali polotovary plné éčok, keď si viete pripraviť zdravšiu a lepšiu variantu?
Prírodné ingrediencie chutia vždy lepšie, než tie umelé. Akokoľvek dobré sú kečupy z regálov potravín, na domácu parádu nemá nič.
3 kg paradajok
500 g jabĺk
250 g cibule
1 PL soli
1,5 šálky kryštálového cukru
čierne korenie a mletá paprika podľa chuti
Všetku zeleninu si narežeme na kocky a varíme, pokým nebude všetko vrátane cibule celkom mäkké. Uvarenú zeleninu vlejeme do mixéra a pomixujeme na jemnú zmes. Pomixovanú zmes vrátime do hrnca a varíme, kým poriadne nezhustne, čo potrvá približne 40-50 minút. Počas varenia pridáme soľ, cukor, korenie a mletú papriku a ak máte radi kyslejší kečup, môžete pridať aj jablčný ocot podľa chuti. Keď kečup zhustne, nalejeme ho do pohárov a uzatvoríme, ako pri zaváraní ovocia.
Chuť kečupu závisí často krát aj od odrody jabĺk a paradajok. Oboje totiž môžu byť jeden rok kyslejšie, druhý rok zasa sladšie. Preto nezabúdajte ochutnávať a dochucujte, pokým nebude kečup presne podľa vašich predstáv. Prajeme veľa šťastia pri varení a dobrú chuť!
(Monika), takprosto.cc