Asi každá z nás má niekoľko overených receptov, ktorých súčasťou sú varené, pečené alebo vyprážané zemiaky. Mnohí ich obľubujú aj plnené alebo, práve naopak, ako chutnú náplň rozličných pokrmov. Sú veľmi vďačnou surovinou s ktorou sa v kuchyni dá doslova kúzliť, aj keď doma nemáme práve najlepší výber potravín. Jedným zo skvelých tipov, ako si pripraviť zemiaky je aj recept na zemiakové knedličky, ktoré zachutia úplne každému.
Knedle pripravené zo špeciálnej zemiakovej kaše sú veľmi chutnou obmenou tradičného obedu alebo sýtej večere. Ak máte navyše zemiaky na pyré z posledného obeda, neváhajte ich primiešať a vytvorte si fajnové domáce knedličky, ktoré vám zaručene zachutia. Príprava je skutočne veľmi jednoduchá a nevyžaduje si veľa surovín.
4 ks zemiakov
1 čl soli
200 g hladkej múky
5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
1 cibuľa
150 g šampiňónov
čierne korenie podľa chuti
Zemiaky v šupke si uvaríme v osolenej vode. Následne ich očistíme od šupky a umiestnime do misy, kde ich roztlačíme. Pridáme čajovú lyžičku soli, trošku čierneho korenia a 3 lyžice slnečnicového oleja a všetko dobre premiešame.
Postupne pridávame múku a začíname miesiť cesto. Množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od veľkosti a kvality zemiakov. Vytvoríme cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na ruky.
Pripravené zemiakové cesto rozdelíme na 3 až 4 časti, z ktorých následne vytvoríme akési valčeky. Tie nakrájame na kúsky, ktoré majú hrúbku približne 3 cm. Každý kúsok mierne stlačíme prstom v jeho strede.
Teraz si pripravíme hrniec s vodou, ktorú mierne osolíme a privedieme do varu. Následne do nej vložíme pripravené zemiakové knedle a počas varenia občas zamiešame. Knedličky by sa mali variť približne 10 minút. Akonáhle vyplávajú na hladinu, môžeme ich vybrať naberačkou.
Na panvici si rozohrejeme zvyšné 2 lyžice slnečnicového oleja. Cibuľu a šampiňóny si nakrájame nadrobno. Najprv chvíľu orestujeme cibuľu a potom pridáme krájané šampiňóny. Pražíme do zlatista.
Huby na cibuľke servírujeme na zemiakových knedliach.
Prajeme dobrú chuť!
(Jana L), sovkusom.ru
Knedličky môžete podávať aj s trochou kyslej smotany, posypané pažítkou. Ak ste milovníci cesnaku, pokojne ho pridajte k šampiňónom počas praženia.