Tento recept je príkladom toho, že na prípravu skvelých jedál vám stačia aj obyčajné suroviny. Ak obľubujete klasickú domácu kuchyňu, predovšetkým lokše, dnešný recept je pre vás ako stvorený. Famózne spojenie mäkkého a jemne chrumkavého zemiakového cesta so syrom zaručene ulahodí vašim chuťovým pohárikom a vaša rodina sa bude zalizovať.
200 g zemiakov
100 g hladkej múky (podľa potreby aj trošku viac)
trošku soli
3 polievkové lyžice strúhaného syra (Parmezán)
tvrdý syr na plnku (podľa chuti)
olej na vyprážanie
Najprv si pripravíme zemiaky, ktoré ošúpeme a uvaríme v mierne posolenej vode domäkka. Po uvarení scedíme všetku vodu a zemiaky roztlačíme na jemnú masu. Necháme ich vychladnúť až na izbovú teplotu aby sa nám s nimi lepšie pracovalo. Potom k nim vysypeme hladkú múku s troškou soli a tiež pridáme nastrúhaný parmezán. Všetko spolu dôkladne premiešame až vytvoríme jednotnú hmotu. Ak sa nám masa zdá riedka a nepracuje sa s ňou dobre, pridáme ešte menšie množstvo múky.
Potom si pripravíme pracovnú dosku, ktorú posypeme troškou múky a vyvaľkáme na nej cesto do tvaru kruhu. To následne krájame na pravidelné trojuholníky, podobne ako pizzu. Na koniec každého kúska nasypeme trošku postrúhaného tvrdého syra. Plátok zemiakového cesta potom zrolujeme. Jednotlivé rožteky potom ukladáme na panvicu s rozohriatym olejom a pražíme pokiaľ nemajú zlatistú farbu. Syrové rožky následne ukladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný olej. Skvelá pochúťka, čo poviete?
(Jana L)
Zemiakové rožky môžete pripraviť s rôznou náplňou. Pridajte plátky šunky alebo kúsky opraženej slaninky. Alebo skúste bezmäsitý variant a k syru pridajte špenát, či nadrobno nasekanú pažítku.