Mnoho ľudí zemiaky kvôli sacharidom vylučuje zo svojej stravy v domnienke, že sa z nich neuveriteľne priberá. Práve maslo, majonéza a tradičné doplnky, na ktoré sme pri jedlách zo zemiakov zvyknutí z nich robia kalorickú bombu. Ak sa ich naučíte pripravovať správne, neuškodia vám ani pri prísnej diéte a navyše vás na dlhú dobu perfektne zasýtia.
Nasledujúce štyri recepty vám ukážu, ako pripraviť klasické zemiaky zakaždým inak. Navyše, výčitky svedomia nie sú na mieste, keďže tieto jedlá si môžete dopriať aj počas diéty.
2 zemiaky
1 vajce
2 lyžice olivového oleja
polievková lyžica jogurtu
soľ a bylinky na ochutenie
trochu zelenej cibuľky alebo pažítky
Najprv umyte, osušte a naolejujte zemiaky, ktoré nechajte v celku upiecť v rúre vyhriatej na 220 stupňov asi na 40 až 45 minút. Následne zemiaky rozrežte na polovicu a pomocou lyžice vydlabte ich vnútro, ktoré zmiešajte s jogurtom, vajcom, soľou, bylinkami a na jemno nakrájanou pažítkou alebo cibuľkou. Touto masou znova naplňte zemiakové „lodičky“ a nechajte ich zapiecť na 10 až 15 minút.
8 zemiakov
4 strúčiky cesnaku
30 ml olivového oleja
morská soľ
rozmarín podľa chuti
15 g masla (môžete i úplne vynechať)
Zemiaky v šupke najprv uvaríme v osolenej vode a následne ich osušené pomocou lyžice zhora pritlačíme tak, aby mierne praskli. Do zapekacej misy alebo na plech si dáme olivový olej a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Na to naukladáme mierne rozpučené zemiaky, ktoré osolíme a pridáme minimum masla. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, pokiaľ nie sú zemiaky chrumkavé.
1 kg zemiakov
3 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice olivového oleja
kurkuma, červená paprika, tymian, čierne korenie a soľ podľa chuti
petržlenová vňať
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Následne ich v mise premiešame zo všetkými zvyšnými surovinami a dáme piecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 50 minút až hodinu.
1 až 1,5 kg zemiakov
200 ml zeleninového vývaru
1 cibuľa
6 polievkových lyžíc octu
2 kyslé uhorky
6 polievkových lyžíc olivového oleja
1,5 polievkovej lyžice dijonskej horčice
soľ a čierne korenie podľa chuti
zelená cibuľka alebo petržlenová vňať na dochutenie
Zemiaky varíme v osolenej vode v šupke. Po 20 až 25 minútach ich vyberieme a ošúpeme. Nakrájame si cibuľu na malé kúsky, zemiaky na malé kolieska alebo kocky a zmiešame ich dokopy s cibuľou. V hrnci privedieme do varu 3 lyžice vínneho octu a zeleninový vývar alebo bujón. Keď táto zmes trošku prevrie, polejeme ňou zemiaky a necháme ich trochu vychladnúť. Následne pridáme zvyšný ocot zmiešaný s olejom, horčicou a koreninami. Všetko dobre premiešame. Na záver pridáme nakrájané uhorky a zelenú cibuľku.
Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek z receptov, prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)