Ak ste dostali chuť na niečo tradičné slovenské a okrem bryndzových halušiek by ste chceli ukuchtiť aj niečo iné, pravou voľbou sú pre vás domáce pirohy! Okrem ich prirodzene vynikajúcej chuti ju môžete pozdvihnúť na novú úroveň aj vďaka netradičnej plnke, ktorej prípravu nájdete v tomto recepte.
Na cesto
1 kg polohrubej múky
1 kg zemiakov
2 vajcia
2 dl vlažnej vody
štipka soli
Na plnku
suchá saláma
1 cibuľa
100 g syr v črievku
100 g syru niva
olej
Na dressing
200 g kyslej smotany
2 PL kečupu
pizzové korenie
cesnak
Zemiaky uvarte v šupke a po vychladnutí ich ošúpte a pretlačte. Cesto pripravte tak, že k zemiakom pridajte múku, 2 celé vajcia, vodu a štipku soli. Vymieste cesto. Teraz si pripravte plnku, ktorou budete plniť pirohy. Na oleji opražte cibuľku, pridajte nakrájanú suchú salámu a chvíľku pražte. Potom pridajte syr v črievku a pomrvený syr niva. Varte, kým sa zmes neprepojí.
Na varič si pripravte veľký hrniec s vodou, do ktorej nasypte trochu soli. Vodu nechajte zovrieť. Cesto vyvaľkajte a vykrajujte z neho kruhy (napr. aj pohárom). Do stredu každého kruhu umiestnite 1 ČL plnky. Kruhy prehnite na polovicu a vidličkou spojte strany tak, aby sa kruhy, resp. pirohy neotvorili. Teraz pirohy vhoďte do vriacej vody a varte 10 minút (kým nevyplávajú na povrch).
Ešte teplé pirohy polejte trochou olivového oleja, aby sa nezlepili. Pred podávaním ochuťte pirohy dressingom, ktorý pripravíte nasledovne: do smotany pridajte 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, kečup a pizzové korenie. Poriadne premiešajte a podávajte. Prajeme dobrú chuť!
Katuš