Zemiakové palacinky

(4 / 5)

Jemnučké zemiakové palacinky, ktoré chutia najlepšie s kyslou smotanou a pažítkou či zelenou cibuľkou si môžete pripraviť kedykoľvek, vďaka nasledujúcemu receptu. Skúste ich naplniť mäsom alebo ich podávajte so smotanou a restovanou cibuľkou a zeleninou. Sú jednoducho geniálne a skvele zasýtia. 

Pripravte si zemiakové palacinky na obed alebo na večeru a len sa tak za nimi zapráši.

Budeme potrebovať:

4 až 5 zemiakov

250 až 300 g hladkej múky

3 vajcia

5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja

250 až 300 ml mlieka

3 až 4 strúčiky cesnaku

soľ podľa chuti

bylinky, pažítka, petržlenová vňať alebo zelená cibuľka podľa chuti

Postup:

Zamiaky si ošúpeme a prekrojíme na štvrtiny. Následne ich dáme variť do osolenej vody, pokiaľ nebudú mäkké. Keď sú uvarené, zlejeme z nich väčšinu vody, no trochu na dne necháme. Zemiaky aj s vodou necháme vychladnúť a následne ich rozmixujeme  na hladkú jednoliatu kašovitú hmotu. Ak chcete, zemiaky môžete variť aj v šupke a po uvarení  a vychladení ich ošúpte a prelisujte alebo nastrúhajte či vidličkou rozmliaždite na jemno. Pridajte k nim trochu minerálky a cesto bude vláčnejšie a nadýchanejšie. Podstatou je pripraviť z uvarených zemiakov a vody kašovitú hmotu.

Keď máme zemiakovú masu pripravenú, môžeme do nej pridať 3 až 4 prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme aj vajcia, olej, trochu soli a všetko dôkladne pomocou kuchynskej metličky ručne vymiešame tak, aby sa nám ingrediencie prepojili. Potom pridáme mlieko, premiešame a na záver začneme preosievať hladkú múku. Pridávame ju postupne, nedávame celé v recepte uvedené množstvo naraz, pretože by mohlo cesto príliš zhustnúť. Podľa druhu zemiakov a pridanej vody má cesto stále inú hustotu, preto pridávajte múku dovtedy, pokiaľ nezískate o trošku hutnejšie cesto, ako je to na palacinky. Ideálne je, ak následne necháte zmes na zemiakové palacinky odležať aspoň 25 minút.

Následne si rozpálime panvicu (najlepšie s nepriľnavým povrchom), ktorú trochu natrieme olejom. Vylejeme na ňu trochu cesta a pečieme ako klasické palacinky z jednej aj druhej strany do zlatista. Zemiakové palacinky sú však o niečo jemnejšie, preto buďte opatrnejší pri ich otáčaní. Keď cesto nalejeme na panvicu, môžeme ho posypať bylinkami, cibuľkou alebo pažítkou a až potom pretočiť na druhú stranu. Posypať bylinkami či vňaťou však môžeme palacinky aj po ich upečení. Podávame napríklad s kyslou smotanou a čerstvou zeleninou ale skvelé sú aj plnené mäsom. Prajeme vám dobrú chuť!

Jana, takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov

x