Zeleninové rizoto so šampiňónmi

(3 / 5)

Dali by ste si niečo chutné, ľahké, rýchlo a jednoducho pripravené? Zeleninové rizoto je skvelý tip! Zasýti, no nemáte po ňom ťažký pocit na žalúdku. Rýchlo stráviteľná ryža, zelenina a šampiňóny sú výbornou voľbou najmä v teplých letných mesiacoch. Už pri jeho príprave vám budú tiecť slinky z krásnej vône. Pripravte si ho so strúhaným syrom, čerstvou zeleninou alebo zaváranými uhorkami. Určite bude každému po chuti. Vďaka tomuto receptu ho máte hotové do hodinky.

Rýchly obed, ktorý navyše nezaťaží ani vašu peňaženku. Takéto jednoduché jedlá sú pokladom najmä v dni, kedy sa vám nechce vystávať pri sporáku a riešiť náročné postupy či zložitú prípravu.

Budeme potrebovať:

300 až 400 g ryže

1 balenie mrazenej zeleniny podľa chuti (400 g)

100 g mrazenej kukurice a hrášku (voliteľné)

200 g šampiňónov

2 cibule (červené)

soľ a čierne korenie podľa chuti

1 lyžička mletej červenej papriky

3 lyžičky sušenej petržlenovej vňate (lepšia je čerstvá)

1 lyžička bazalky

3 až 4 polievkové lyžice olivového oleja

1 bujón

syr na postrúhanie

50 g masla

Jana

Postup:

Očistíme si obe cibule. Jednu cibuľu rozrežeme len na polovicu a odložíme bokom. Druhú cibuľu si nakrájame na drobno. Do jedného hrnca si dáme 1 až 2 lyžice oleja a asi 3 až 5 minút na miernom plameni trochu osmažíme ryžu. Ryža by mala byť do sklovita, no nesmieme ju pripáliť do hneda. Následne k ryži pridáme vriacu vodu (na 1 diel ryže 2 diely vody) a rozdrobíme do nej bujón. Ak nechcete používať bujón, pokojne ryžu okoreňte podľa chuti. Keď voda pri ryži zovrie, stiahneme plameň na absolútne minimum, pridáme 2 polovice cibule, ktoré ponoríme do vody a prikryjeme pokrievkou. Takto ryžu necháme variť, až pokiaľ nevsaje všetku vodu. Potom ju odstavíme z plameňa a necháme pod pokrievkou dôjsť. Následne z nej môžeme vybrať cibuľu.

V druhom hrnci si tiež rozpálime olej a na rýchlo orestujeme nakrájanú cibuľu. Následne k nej pridáme očistené a nakrájané šampiňóny na plátky. Chvíľu smažíme, pokiaľ šampiňóny nestmavnú. Potom k nim pridáme všetku mrazenú zeleninu. Ja som využila balenie zeleniny mexiko – kukurica, hrášok, zelená fazuľka, mrkva a fazuľa. Vhodná je však akákoľvek zeleninová zmes podľa chuti, môžete ich aj zmiešať. K tejto zmesi som pridala aj zvyšok mrazeného hrášku a kukurice – asi 100 g. Všetko premiešame a keď sa ľad a zelenina trochu roztopia, pridáme trošku vody. Následne pridáme soľ a čierne korenie, trochu červenej papriky a bazalky a znovu premiešame. Prikryjeme pokrievkou, stiahneme plameň na menší a necháme dusiť asi 15 minút, alebo pokiaľ zelenina nezmäkne. Na záver pridáme asi 30 g masla, miešame pokiaľ sa neroztopí a potom vypneme.

Jana

Zeleninu aj so šťavou vylejeme k uvarenej ryži a premiešame. Na záver rizoto krásne rozvoniame maslom a vňaťou. V hrnci, kde sme pripravovali zeleninu si rozpustíme zvyšné maslo, môžeme priliať trošku olivového oleja a pridáme petržlenovú vňať. Po pár sekundách vypneme sporák, premiešame a vylejeme k rizotu. Opäť zamiešame a rizoto máme hotové.

Jana

Podávame s nastrúhaným syrom a kyslými uhorkami alebo s čerstvou zeleninou. Prajeme vám dobrú chuť.

zdroj: Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x