Je niekoľko vôní, ktoré perfektne pripomínajú detstvo a domov. Pre niekoho je to vôňa čerstvo vyveseného prádla, inému detstvo pripomenie vôňa mlieka s grankom a iným zas príjemné emócie vyvoláva aróma teplej zeleninovej polievky s chutnými haluškami. Polievka, ktorá má jemnú chuť, je plná vašej obľúbenej zeleniny a perfektne padne na obed i na večeru. Jej príprava je veľmi jednoduchá a ak práve nemáte doma čerstvú polievkovú zmes, pokojne si dopomôžete aj mrazenou zeleninou. Prípravu halušiek zvládnete raz-dva a polievka je hotová skutočne bleskovo.
Už len vôňa pražiaceho sa masla s mrkvou vám v ústach nahromadí slinky. Polievka, ktorú milujú malí aj veľkí je hotová veľmi rýchlo a nezaťaží ani vašu peňaženku. Pomocou nasledujúceho receptu si ju môžete uvariť.
Očistíme si cibuľu aj cesnak, pór odkrojíme (asi polovicu z bielej časti) a umyjeme. Očistíme si mrkvu a jednu nastrúhame na strúhadle na jemno. Zvyšnú mrkvu nakrájame na kolieska (ak je mrkva veľká tak pozdĺžne na polovicu a potom na polkolieska). Petržlen očistíme a tiež nakrájame rovnako ako mrkvu. Vňať oddelíme a asi jednu hrsť lístkov si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Zvyšok vňate necháme v celku. Očistíme si zemiaky a nakrájame ich na maličké kúsky, aby sa nám v polievke rýchlo uvarili.
Vo veľkom hrnci si rozpálime 3 až 4 lyžice oleja a pridáme k nim asi 2 lyžice masla. Následne pridáme nakrájanú i strúhanú mrkvu a petržlen a za občasného miešania smažíme. Keď mrkva pustí šťavu, pridáme k nej všetku mrazenú zeleninu (alebo čerstvú) a premiešame. Necháme chvíľu smažiť, potom pridáme trošku soli a mletého čierneho korenia (so soľou to nepreháňame, pretože bujóny sú dosť slané) a zmes zeleniny zalejeme vodou do takej miery, koľko chceme mať polievky.
Pridáme rozmrvené bujóny a znovu premiešame. Potom do polievky vhodíme celú cibuľu, kus póru a prelisovaný alebo na jemno nakrájaný cesnak. Prikryjeme pokrievkou a necháme po zovretí variť asi 7 až 10 minút na najmenšom plameni. Potom k polievke pridáme zemiaky, znovu premiešame a varíme asi 5 minút. Keď sa zemiaky povaria asi 5 minút, pridáme k nim mrazený hrášok a varíme asi 3 minúty.
Zatiaľ si v miske pripravíme rozšľahané vajíčko so soľou a na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou, ku ktorému postupne pridávame polohrubú alebo hrubú múku a miešame. Mala by nám vzniknuť pomerne hutná mierne lepivá zmes na halušky. K zmesi môžeme pridať trošku oleja a zamiešať. Keď sa chvíľu povarí hrach, do polievky nahádžeme halušky a necháme polievku prevrieť. Keď sú halušky hotové, polievku vypneme a vhdíme do nej celé stonky petržlenovej vňate. Prikryjeme pokrievkou asi na 5 minút, potom premiešame a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Jana