Či už dodržiavate náboženské zvyky a tradície a pôst je pre vás samozrejmosťou alebo ste sa rozhodli striedmejšie sa stravovať, nasledujúci recept vám určite príde vhod. Jednoduché jedlo, ktoré nemá zložitú prípravu a dominujú v ňom klasické suroviny. Chutné bezmäsité jedlo, ktoré zasýti a nebude vás stáť veľa.
2 biele stonky póru
1 biela cibuľa
1 červená cibuľa
800 g zemiakov
250 g majonézy light alebo kyslej smotany
3 strúčiky cesnaku
trochu rastlinného oleja
polievková lyžica citrónovej šťavy
hrsť petržlenovej vňate
soľ a čierne korenie podľa chuti
Cibuľu a pór si nakrájame na tenké kolieska a červenú cibuľu pokvapkáme citrónovou šťavou – necháme ju postáť asi 10 minút. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Následne ich okoreníme a osolíme, pridáme trošku oleja a všetky dôkladne premiešame. Cesnak očistíme a prelisujeme. Vytrieme ním okraje a dno zapekacej misy, v ktorej budeme jedlo piecť. Následne vrstvíme plátky zemiakov, na ne naukladáme červenú i bielu cibuľu, kolieska póru a natrieme trochu majonézy alebo kyslej smotany. Potom opakujeme tieto vrstvy, posledná vrstva by mala byť zemiaková. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 220 stupňov, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 30 až 45 minút, podľa hrúbky zemiakov a vrstvy. Kôrka by mala byť zlato hnedá. Podávame ozdobené troškou smotany a petržlenovou vňaťou.
Lucia