Zapekané cuketové kolieska so syrom a cesnakom

Loading...
(3.6 / 5)

Cuketová sezóna nie je ešte ani v polovici a receptov s touto vynikajúcou zeleninou máme už neúrekom. Nečudo. Cuketa sa nie nadarmo radí medzi top potraviny. Je výživná, chutí jemne po masle a je veľmi zdravá. Zapekané cuketové kolieska vás preto určite dostanú.

Budete potrebovať:

1 kg cukety

1 ČL čierneho korenia

3 PL olivového oleja

1 ½ ČL sušeného cesnaku

1 ČL soli

100g mozzarelly (alebo parmezánu, či obyčajného tvrdého syra)

Postup prípravy:

Cukety si najprv umyte, osušte a odrežte konce. Nakrájajte ich na hrubšie plátky, mali by mať aspoň 1,5cm. Nakrájané kolieska cukiet vysypte do misky a posoľte, aby stiekli z vody. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť.

Medzitým postrúhajte mozzarellu na jemnom strúhadle. Ak nemáte radi mozzarellu, použite akýkoľvek iný tvrdší syr. Podstatné je, aby sa dal strúhať. Z toho dôvodu sa neodporúčajú plesňové syry.

Zlejte z cuketových koliesok vodu a naukladajte ich do zapekacej misky. Posypte cukety korením a sušeným cesnakom. Môžete použiť všetky koreniny, ktoré máte radi. My používame len jednoduché, pretože cuketa sama o sebe má vynikajúcu chuť a bolo by škoda ju preraziť niečím aromatickejším.

Cuketu pokvapkajte olivovým olejom a všetko v zapekacej miske ešte naposledy dobre zamiešajte. Potom cukety poupravujte tak, aby boli v radoch a posypte ich nastrúhaným syrom.

Cukety dajte piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte asi 40 minút do zlatista. Jednoduché zapekané cukety chutia úžasne, keď sú teplé. No verte, že nimi neohrdnete, ani keď vychladnú. Prajeme dobrú chuť!

 (Monika), takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov

x