Cuketová sezóna nie je ešte ani v polovici a receptov s touto vynikajúcou zeleninou máme už neúrekom. Nečudo. Cuketa sa nie nadarmo radí medzi top potraviny. Je výživná, chutí jemne po masle a je veľmi zdravá. Zapekané cuketové kolieska vás preto určite dostanú.
1 kg cukety
1 ČL čierneho korenia
3 PL olivového oleja
1 ½ ČL sušeného cesnaku
1 ČL soli
100g mozzarelly (alebo parmezánu, či obyčajného tvrdého syra)
Cukety si najprv umyte, osušte a odrežte konce. Nakrájajte ich na hrubšie plátky, mali by mať aspoň 1,5cm. Nakrájané kolieska cukiet vysypte do misky a posoľte, aby stiekli z vody. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť.
Medzitým postrúhajte mozzarellu na jemnom strúhadle. Ak nemáte radi mozzarellu, použite akýkoľvek iný tvrdší syr. Podstatné je, aby sa dal strúhať. Z toho dôvodu sa neodporúčajú plesňové syry.
Zlejte z cuketových koliesok vodu a naukladajte ich do zapekacej misky. Posypte cukety korením a sušeným cesnakom. Môžete použiť všetky koreniny, ktoré máte radi. My používame len jednoduché, pretože cuketa sama o sebe má vynikajúcu chuť a bolo by škoda ju preraziť niečím aromatickejším.
Cuketu pokvapkajte olivovým olejom a všetko v zapekacej miske ešte naposledy dobre zamiešajte. Potom cukety poupravujte tak, aby boli v radoch a posypte ich nastrúhaným syrom.
Cukety dajte piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte asi 40 minút do zlatista. Jednoduché zapekané cukety chutia úžasne, keď sú teplé. No verte, že nimi neohrdnete, ani keď vychladnú. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), takprosto.cc