Zapekaná cuketa

(2 / 5)

Máte chuť na niečo jednoduché a ľahké na obed či na večeru? Určite by ste mali skúsiť zapekané cukety s lahodnou náplňou, chrumkavou šunkou a roztekajúcim sa syrom. Už len tej fantastickej vôni nebudete vedieť odolať. Jedlo je navyše nielen chutné ale i zdravé a hodí sa pre tých, ktorí si strážia postavu. Ľahko stráviteľný obed alebo večera, ktorý zachutí aj tým, ktorí nad zeleninou ohŕňajú nosom.

Jana

Ste milovníkom fit jedál alebo len chcete dostať do detí zdravé suroviny, ktoré im zvyčajne nevoňajú? Zapekaná cuketa je ideálnym obedom alebo večerou, ktorú si zamilujete.

Budeme potrebovať:

2 väčšie cukety

3 až 4 plátky syra (eidam)

4 veľké plátky šunky (alebo 8 malých, tenkých)

100 g červenej fazule z plechovky

5 cherry paradajok

1 malú červenú cibuľu

trochu póru/zelenej cibuľky

1 strúčik cesnaku

1 až 2 vajcia

polievková lyžica olivového oleja

lyžička bazalky

lyžička oregana

soľ a čierne korenie (trochu chilli)

petržlenová vňať (sušená alebo čerstvá) na ozdobenie

lyžica bazalkového pesta a lyžica kečupu (nemusí byť)

Postup:

Cukety umyjeme a rozdelíme na polovicu priečne a potom pozdĺžne. Následne z nich malou lyžičkou vydlabeme dužinu, ktorú si odložíme bokom do misky. Nevyškrabávame celé vnútro, stačí, ak vytvoríme akési lodičky, do ktorých potom budeme ukladať náplň. Je dobré, ak na koncoch necháte trochu nevydlabanej cukety a vytvoríte akési koryto, takže vám náplň nebude vypadávať alebo vytekať, aj keď bude redšia. Takto pripravené cukety si naukladáme na pripravený plech na pečenie.

Jana

Následne si na jemno nakrájame červenú cibuľu, pór, zelenú cibuľku a cesnak. Na panvici rozohrejeme olivový olej a najprv na ňom krátko orestujeme cibuľu. Potom pridáme aj pór, zelenú cibuľku a cesnak a znovu chvíľu miešame. Následne pridáme všetku vydlabanú cuketu, ktorú sme si odložili do misky a pridáme soľ, čierne korenie, prípadne aj chilli alebo kajenské korenie. Ochutíme oreganom a bazalkou a dobre premiešame. Keďže som mala v chladničke zvyšok bazalkového pesta a kečupu, pridala som z nich po polievkovej lyžici do zmesi – tieto ingrediencie sú však voliteľné. Všetko dobre premiešame, pridáme trošku vody a necháme na miernejšom plameni asi 3 až 5 minút. Potom pridáme červenú fazuľu z plechovky a znovu zamiešame. Ak máte radi kukuricu, pokojne pridajte aj z nej. Necháme ešte asi 5 minút variť a keď je cuketa rozvarená, stiahneme zmes zo sporáka a necháme trochu vychladnúť. Do ochladenej zmesi pridáme 1 až 2 vajcia – podľa hustoty zmesi a na malé kúsky nakrájané cherry paradajky. Môžeme pridať aj lyžičku petržlenovej vňate. Všetko dobre zamiešame a touto zmesou pomocou lyžice naplníme každú lodičku z cukety.

Jana

Pripravené naplnené cukety vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme asi pol hodinu. Potom ich vytiahneme a na každý kúsok uložíme kúsok šunky a kúsok plátkového syra. Potom vložíme späť do rúry a necháme zapiecť asi 10 až 15 minút, pokiaľ sa syr neroztečie a šunka nebude mať chrumkavé okraje. Pri dopekaní šunky a syra môžete zvýšiť teplotu na 200 až 210 stupňov.

Jana

Upečené cukety podávame ideálne so zeleninovým šalátom a varenými zemiakmi, vďaka čomu máme perfektný zdravý, sýty a diétny obed. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x