Cuketa je úžasná zelenina, ktorú nielenže teraz kúpite úplne všade, no navyše je aj vynikajúca a ľahká na prípravu. Ak hľadáte nejaký nový recept, jeden tu pre vás mám. Cuketa spestrí váš jedálniček, môžete ju použiť ako prílohu k mäsám, pripraviť ako jednohubky a s bylinkami chutí úplne najlepšie. Odbočme však späť k nášmu receptu.
Vyprážaná cuketa s cesnakom a orechmi bude odteraz konkurovať aj vašim najlepším mäsovým receptom. Tento recept môžete pripraviť buď ako predjedlo, alebo ako prílohu.
1 cuketu
3 strúčiky cesnaku
čerstvú petržlenovú vňať
hrsť vlašských orechov
olej
soľ a korenie podľa chuti
Cuketu umyjeme a ošúpeme. V prípade, že má nejaké jadierka, pokojne ich vykrojte. Ak však máte mladú cuketu, pokojne nechajte aj šupku, aj semiačka. Cuketu nakrájajte na drobné kolieska, podobne ako krájate zemiaky.
Do panvice si nalejte olej a položte ju na mierny plameň. Do rozohriateho oleja postupne vložte cuketu a opečte ju tak, aby bola zlatistej farby. Na panvici ju však neopekajte príliš dlho, pretože sa môže stať, že vnútro bude kašovité.
Petržlenovú vňať umyte a nasekajte nadrobno. Cesnak pretlačte a vlašské orechy rozmixujte alebo posekajte nadrobno nožom. V miske nakoniec zmiešajte vňať, cesnak, orechy, soľ, korenie a trochu olivového oleja. Zmes pridajte k cukete a všetko spolu dobre premiešajte.
Vyprážaná cuketa nebola nikdy chutnejšia. Vďaka orechom získa neobvyklú chuť a vaša kuchyňa bude rozvoniavať nádhernou vôňou. Toto jedlo bude chutiť dokonca aj tým, ktorí veľmi nemajú v obľube zeleninu. Dobrú chuť.
(Lucia M.)