Máte chuť na domáci koláčik? Ideálna príležitosť vyskúšať tento jednoduchý recept na neuveriteľne vzdušné cesto. Keď ho skombinujete s vašim domácim džemom, rozhodne nebudete ľutovať ani jediné vajíčko, ktoré ste do koláča investovali.
3 vajcia
200ml mlieka
90ml rastlinného oleja
400g polohrubej múky
200g cukru
½ – 2 ČL prášku do pečiva
štipka soli
1 vanilkový cukor
domáci lekvár
maslo na vymastenie
práškový cukor na posýpku
Celé vajcia osoľte a vyšľahajte. Za stáleho šľahania prisýpajte k vyšľahaným vajciam cukor a vanilkový cukor, po chvíli aj rastlinný olej a mlieko, preosiatu múku, prášok do pečiva. Vyšľahajte homogénne cesto. Malo by byť hustejšie, napríklad ako vymiešaná smotana. Ak bude cesto príliš ľahké, nebude sa vám v ňom lekvár držať a prepadne dole. Pekáč si vymastite maslom a vysypte múkou a vylejte doň polovicu cesta. Na to naneste lekvár a rozotierajte ho opatrne lyžicou. Lekvár sa nesmie potápať a prepadať do cesta. Dajte ho tam toľko, koľko uznáte za vhodné. Potom vylejte opatrne zvyšok cesta. Dajte koláč piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a hneď na to stíšte teplotu na 160-165 stupňov a pečte 45 minút. Hotový koláč nakrájajte a posypte práškovým cukrom. Najlepší je ešte teplý. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: takprosto.cc