Lávový koláč

Loading...
(4.2 / 5)

Tento dezert vám určite nemusím predstavovať. Všetci milovníci čokolády sa s ním už určite stretli. Možno ste len videli krásny obrázok, alebo ste nevedeli nájsť vhodný recept. Ja osobne vždy robím podľa jedného receptu, ktorý sa mi osvedčil už niekoľkokrát. Je to skvelá pochúťka a potešíte ňou každého maškrtníka. Úplne dokonalé je, keď do neho zakrojíte a vidíte ako zvnútra vyteká krémová čokoláda. Preto ten názov „lava cake“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maryanne Cabrera (@littleepicurean) on

Suroviny na približne 4 porcie:

  • 100-120 g kvalitnej čokolády
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 3 vajíčka
  • 100 g múky (najlepšie polohrubej)
  • trošku soli
  • kúsok masla a kakaa na vysypanie formičiek

Postup:

  • Na úvod by som vám chcela povedať jednu zásadnú vec. Skúšala som tento dezert pripravovať aj vo forme na muffiny. Výsledok nebol nič moc, v silikónovej forme sa to absolútne nedalo spraviť a v kovovej už to bolo lepšie. Najlepšie bolo asi robiť tento koláčik v keramickom hrnčeku, poprípade v nádobe, v ktorej pripravujem crème brûlée. Ak budete mať však aj inú skúsenosť, určite mi dajte vedieť v komentároch.
  • Najskôr si vymažeme formičky maslom a dáme ich na krátku chvíľu do mrazničky. Maslo a čokoládu si pokrájame a dáme do vodného kúpeľa.
  • Miešame až kým sa všetko neroztopí a neprepojí. Zmes necháme trochu vychladnúť a občas ju premiešame.
  • V miske si vymiešame vajíčka s cukrom do hladkej peny a postupne pridávame múku.
  • Potom do zmesi primiešame čokoládu s maslom a dobre premiešame. Formičky vysypeme kakaom a naplníme cestom.
  • Rúru si rozohrejeme na 200°C, formičky dáme na plech a pečieme približne 10 až 12 minút. Správnu konzistenciu je dosť ťažké odhadnúť, ale na povrchu by sme mali mať jemnú kôrku a vnútri by mal byť koláčik tekutejší.
  • Po upečení necháme formičky trochu vychladnúť a ostrým nožom oddelíme koláčik od okrajov. Na formičku si položíme tanier a potom koláč jemne vyklopíme. Podávame ho najlepšie so zmrzlinou alebo nejakou ovocnou horúcou omáčkou. Nie je nič lepšie ako mať v chladničke pripravený tento dezert a keď príde návšteva, dať ho len na pár minút upiecť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x