Dvojvrstvový koláč

(2 / 5)

Tento koláč u nás doma zvykneme nazývať i „magický“. Aj keď pripravíte len jedno cesto, ktoré sa pečie v rúre, po upečení vám vznikne krásny nadýchaný koláčik s dvoma vrstvami. Je skutočne lahodný, nie presladený a krehučký ako obláčik. Stačí ho posypať práškovým cukrom, takže nemáte prácu navyše s prípravou plnky alebo polevy. Zvyknem ho podávať ku káve, čaju alebo s kopčekom šľahačky. Jednoduchý a chuťovo geniálny koláč, ktorý si môžete pripraviť aj vy pomocou nasledujúceho receptu.

Budeme potrebovať:

150 g hladkej múky

150 g tuku na pečenie (Hera)

150 g práškového cukru

2 lyžičky vanilkového cukru

5 vajec

1 citrón

600 ml mlieka

trochu práškového cukru na posypanie

Postup:

Na začiatku si roztopíme tuk na pečenie a následne ho necháme vychladnúť. Počas toho, ako nám chladne si pripravíme vajcia. Do dvoch misiek si oddelíme žĺtky od bielkov (žĺtky dáme do väčšej misy, kde budeme pripravovať cesto na koláč). Pripravené žĺtky si pomocou mixéra vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom a následne k tejto zmesi pridáme vychladený tuk. Znova šľaháme, pokiaľ nie sú všetky ingrediencie premiešané. Potom k tejto mase pridáme mlieko a znova šľaháme. Na koniec postupne pridávame preosiatu múku, ktorú po troške vmiešavame do cesta za stáleho mixovania.

Teraz prejdeme k príprave snehu z bielkov. Skôr, ako ich začneme šľahať si pripravíme citrón a odšťavíme ho. Bielky si pomocou mixéra klasicky vyšľaháme. Citrónovú šťavu následne pridáme k bielkam tesne pred tým, ako vznikne tuhá bielková pena. Ak máte radi citrónovú arómu, pokojne si do cesta pridajte trochu nastrúhanej kôry z citróna.

Na záver nám už len ostáva zmiešať sneh so žĺtkovou hmotou. Sneh pomocou lyžice postupne a po troche pridávame k zmesi žĺtkov, vajec a múky a pomocou lopatky ho opatrne zapracujeme tak, aby nám nespadol. Keď takto primiešame všetko sneh z bielkov, naše cesto je hotové. Následne si ho vylejeme do formy  na pečenie (v tomto recepte je využitá forma s vysokými stenami o rozmere cca 17 x 27 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 45 minút. Ak máte možnosť nastaviť si spôsob pečenia v rúre, zvoľte program s ohrevom zhora i zdola. Koláč pár minút pred dopečením pozorujte a ak začne na vrchu praskať a má zlatistú farbu, je hotový.

Koláč po upečení necháme chladiť v chladničke niekoľko hodín a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: (Jana L)

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x