Poznáte tento koláčik? Možno sú o čosi tradičnejšie u susedov z Čiech, no pamätať si ich niektorí môžu aj z detstva. Štafetky máčané v čokoláde jednoznačne váš sviatočný tanier obohatia. Pripravte si ich s kávovým alebo karamelovým krémom, no spájať ich môžete aj lekvárom alebo čokoládovou plnkou. Dáme vám na výber hneď niekoľko tipov.
Budeme potrebovať:
- 250 gramov bielkov
- 150 gramov cukru
- 60 gramov mletých orechov
- 60 gramov hladkej múky
Tipy na krém:
Postup:
- V miske si najskôr vyšľaháme bielka s cukrom do krásnej a nadýchanej peny. Postupne primiešavame orechy a múku. Vznikne nám cesto, ktoré môžeme (ale nemusíme) nechať oddychovať v chladničke.
- Na plech si dáme papier na pečenie a cesto natrieme a jemne pocukríme. Pečieme pri 180 stupňoch, kým nie je zlatisté na povrchu. Toto množstvo nám postačí na dva plechy, pričom na jeden plát navrstvíme krém a prikryjeme ho druhým.
- Necháme stuhnúť a nakrájame na kocky alebo obdĺžniky. Ak chcete tvoriť rolku, stačí vám na to aj jedno upečené cesto, nemusíte ho lepiť, len navrstvíte krém a zrolujete. Výsledné štafetky ešte môžeme dozdobiť čokoládovou polevou. Dobrú chuť.
foto: facebook/instagram, Lucia M.