Skúšali ste už piecť tradičný mazanec? V Českej republike je síce populárnejší, no aj u nás je to v niektorých domácnostiach tradícia. Mazanec sa podobá na vianočku, no nepletie sa. Potrebovať budete droždie, či už čerstvé alebo sušené. Ozdobte ho mandľami a hrozienkami, niekto pridáva aj kúsky čokolády do cesta.
Na veľkonočný mazanec budeme potrebovať (3 menšie kusy):
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame s cukrom a vlažným mliekom. Necháme 20 minút postáť. Následne zmiešame s múkou,maslom, soľou, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a vajíčkami a necháme asi hodinu kysnúť.
- Potom cesto prepracujeme v rukách, pridáme hrozienka a necháme ešte 45 minút kysnúť. Potom si cesto dáme na pomúčenú dosku a vytvarujeme 3 menšie alebo 2 väčšie bochníky. Dáme ich na plech a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Posypeme madľami, potrieme vajíčkom a dáme piecť.
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a pečieme 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 150 stupňov a dopečieme 30 minút. Dobrú chuť.