Máte radi kurča pečené s lahodnou plnkou alebo počas Veľkej noci zvyknete pripravovať plnku pečenú v rúre? Tento skvelý a jemný pokrm nemusí byť len súčasťou niektorých jedál a pripraviť si ho môžete počas celého roka veľmi jednoducho. Stačí, keď zmiešate zopár surovín pri najbližšom varení nedeľnej polievky a chutnú varenú plnku máte hotovú za pár minút.
Varená plnka je lahodne jemná a voňavá. Hodí sa k mäsu, šalátom aj ako príloha a v našej rodine sa jej nevieme dojesť. Pri príprave nedeľnej polievky občas uvarím i plnku, no zakaždým väčšie množstvo, keďže ju každý doslova miluje. Vďaka nasledujúcemu receptu si túto delikatesu môžete pripraviť aj vy.
Budeme potrebovať:
- 6 suchších žemlí (alebo rovnaké množstvo chleba či rožkov)
- 2 väčšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- zväzok petržlenovej vňate
- 6 vajec
- trochu vývaru z polievky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na prípravu takejto plnky nepotrebujeme čerstvé pečivo. Dokonca je najideálnejšie, ak použijeme starší chlieb, rožky alebo žemle. Tie si najprv nadrobte do väčšej misy. Pridajte vajcia a všetko poriadne premieste. Nakrájajte petržlenovú vňať na jemno a pridajte k zmesi vajec a pečiva. Masu osoľte a pridajte korenie podľa chuti.
- Tak isto k zmesi pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Znovu všetko dôkladne premiešajte. Na záver pridajte trošku vývaru, v závislosti od hustoty masy. Celá masa by nemala byť príliš riedka, skôr vláčna a „šťavnatá“.
- Túto zmes uložíme vo forme valčeka na potravinársku fóliu a zrolujeme. Konce fólie poistíme gumičkou a takto pripravenú plnku vložíme do horúcej polievky. Polievka však nesmie vrieť! Varíme približne 15 až 20 minút. Následne z polievky vyberieme, necháme chvíľu vychladnúť a krájame na kolieska. Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L)