Tvarohové lievance

(5 / 5)

Lahodné a nadýchané lievance z tvarohu sú úplne najlepším spôsobom, ako začať deň. Pripravte si ich na raňajky s obľúbeným ovocím, trochou čokolády alebo arašidovým maslom či džemom. Výber je len na vás, no zakaždým budú chutiť geniálne vďaka perfektnej zmesi na cesto.

Podľa nasledujúceho receptu si ich môžete pripraviť aj vy.

Budeme potrebovať:

250 g tvarohu (jemný, roztierateľný)

3 vajcia

1 polievková lyžica vanilkového cukru

1 polievková lyžica práškového cukru

3 polievkové lyžice hladkej múky

1/4 kávovej lyžičky škorice

trochu prášku do pečiva (nemusí byť)

Postup:

Najprv si pripravíme vajcia. Oddelíme si bielky od žĺtkov a žĺtky si potom dáme do misy a pridáme k nim vanilkový aj práškový cukor. Pokojne môžete vanilkový cukor nahradiť vanilkovou arómou alebo vanilkovým luskom a v tom prípade pridajte o trošku viac práškového cukru. Cukor však môžete vynechať úplne a lievance si oslaďte medom. Žĺtky s cukrom si vyšľaháme a potom k nim pridáme škoricu a zamiešame. Následne si k nim preosejeme hladkú múku a ak chcete mať lievance ešte viac nadýchané, stačí pridať trošku prášku do pečiva (nie je to nevyhnutné). Všetko znovu premiešame, až pokiaľ nezískame jednoliatu hustejšiu hmotu. Následne si mixérom vyšľaháme bielky na nadýchaný tuhý sneh. Sneh z bielkov potom postupne pridávame k mase na lievance a pomaly ho vmiešavame do hmoty. Takto vytvorená masa je hotová a pripravená na tepelné spracovanie.

Pripravíme si teflónovú panvicu alebo špeciálnu panvicu na lievance a poriadne ju rozohrejeme. Ak nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom, použite aj trochu kokosového oleja alebo masla, ktoré rozotriete po panvici. Potom pomocou veľkej lyžice robíme na panvici „kôpky“, ktoré sa rozlejú do pekného okrúhleho lievanca. Na malom plameni necháme piecť asi 3 minúty, aby sa vytvorila svetlo-hnedá vrstva. Potom lievanec pretočíme na druhú stranu a pečieme rovnako na malom plameni asi ešte 2 minúty.

Panvicu potom stačí len pretrieť papierovou kuchynskou utierkou, aby sme sa zbavili prípadných spálených častí a môžeme nalievať ďalšie cesto na lievance. Hotové lievance môžeme podávať s čerstvým ovocím, skvelé sú i poliate javorovým sirupom. Pre milovníkov orechov je obľúbená verzia posypať lievance mletými orechmi a zaliať troškou prepraženého masla. Orechy môžete nahradiť aj makom alebo si pridajte trochu džemu či nutelly. Je mnoho kombinácií a fantázii sa medze nekladú.

Prajeme vám dobrú chuť!

Jana, kwestiasmaku.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x