S fašiangami sa už klasicky spája tradičná pochúťka, ktorá sa nazýva aj „Božie milosti“ alebo inak, fánky. Recept nájdete naozaj všade, môžete však vyskúšať tento, podľa ktorého by to mal zvládnuť aj začiatočník.
Na tradičné fánky budeme potrebovať
- 250 gramov hladkej múky
- ČL prášku do pečiva
- vanilkový cukor
- štipku soli
- 3 žĺtky
- 2 PL rumu
- 1 PL masla
- 4 PL kyslej smotany
- práškový cukor
- olej
Tradičné fánky si pripravíme nasledovne
- Z múky, soli, prášku do pečiva, vanilkového cukru, žĺtok, masla a smotany si pripravíme cesto.
- Necháme ho 30 minút odpočívať a následne si ho rozvaľkáme natenko na pomúčenej doske.
- Potom rozrežeme pásy široké asi 3 centimetre. Oba konce stlačíme k sebe, vznikne nám krúžok a následne ho stočíme.
- Medzitým si necháme poriadne rozohriať olej, do ktorého potom fánsky dávame a opekáme z oboch strán do zlatista.
- Posypeme práškovým cukrom a je hotovo.