Tradičné langoše

(5 / 5)

Langoš je pôvodom z Maďarska, čo vyplýva aj z názvu, keďže slovo „láng“ znamená v maďarčine plameň. Langoš získal názov zo spôsobu jeho výroby, pretože v minulosti sa langoše pripravovali na plameni a bol prioritne podávaný na raňajky. Stal sa neoddeliteľnou súčasťou predovšetkým jarmokov a uličných slávností, kde si túto dobrotu vychutnávame. Teraz vám ponúkam jednoduchý recept, ako si môžete vychutnať langoš v pohodlí vášho domova.

Budeme potrebovať:

1 droždie

mlieko

štipku kryštálového cukru

500 g hladkej múky

1,5 čajovej lyžičky soli

olej na smaženie

Postup:

Veronika Sedláčeková/receptik.sk

V šálke si zohrejeme mlieko na vlažnú teplotu (dávajte pozor, mlieko nemá byť ani príliš studené, ani horúce). Do teplého mlieka dáme štipku kryštálového cukru a následne medzi prstami rozštiepime droždie do mlieka. Mlieko s cukrom a droždím pokryjeme niečím, napr. tanierikom, alebo utierkou a následne necháme droždie kvasiť.

Veronika Sedláčeková/receptik.sk

Pripravíme si väčšiu misu do ktorej vložíme 500 g hladkej múky a 1,5 až 2 lyžičky soli. Po vykvasení droždia ho pridáme do misy s múkou a soľou a pridáme tiež mlieko, alebo miesto mlieka môžete použiť aj vodu, ale ja uprednostňujem mlieko pre lepšiu chuť cesta. Mlieko (vodu) dávkujeme podľa potreby, aby bolo cesto ideálne na ďalšie tvarovanie, čo dosahujeme miešaním, ideálne rukami.

Veronika Sedláčeková/receptik.sk

Keď máme cesto hotové, prikryjeme ho a necháme na 5 minút pokvasiť. Potom z hotového cesta si pripravíme guličky, z ktorých si následne zhotovíme okrúhle útvary.

Veronika Sedláčeková/receptik.sk

Na panvicu si nalejeme olej, ktorý zohrejeme a už pripravené okrúhle útvary len vložíme do horúceho oleja a smažíme. Na záver môžete dochutiť langoše cesnakom (podrvený cesnak zmiešať s olejom), tatárskou omáčkou, kečupom, syrom, čímkoľvek podľa vašej chuti. Prajem dobrú chuť!

Veronika Sedláčeková/receptik.sk

Veronika Sedláčeková

Chutil ti tento recept?

komentárov

x