Máte radi pizzu a chcete si ju pripraviť aj doma? V tom by nebol žiadny problém, okrem jednej maličkosti. Ako pripraviť cesto také, aby chutilo ako keď prídete do pizzerie a upečie vám ju kuchár, ktorý sa tým živí a má recept napríklad priamo z Talianska? Tento recept pochádza priamo z Neapolu a tajomstvo dokonalosti je práve v príprave cesta. Nepotrebujete žiadne špeciálne kulinárske zručnosti ani ingrediencie. Pripravíte ho nasledovne.
Na pizzové cesto budeme potrebovať:
- 400 gramov hladkej múky
- polovica ČL soli
- 8 gramov suchého droždia
- 1 PL cukru
- 2,5 ČL olivového oleja
- 220 ml vody
- trošku masla a múky na vypracovanie cesta
Postup:
- V miske si najskôr múku premiešame so soľou a potom v strede urobíme priehlbinku. V menšej miske si zmiešame droždie, cukor a teplú vodu, chvíľku počkáme a túto zmes nalejeme do priehlbinky v múke. Cesto vypracujeme rukami a pracujeme postupne, od stredu až ku okrajom múky. Po častiach a popri miesení pridávame olivový olej.
- Cesto miesime minimálne 5 minút, aby bolo elastické a dobre vypracované. Vrátime ho do misky a prikryjeme utierkou alebo potravinárskou fóliou. Necháme ho odpočívať minimálne polhodinu pri izbovej teplote, kým nám dvojnásobne nenakysne. Teraz ho rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme ta, aby nám okraje ostali trošku hrubšie.
- Každú pizzu potrieme paradajkovým pretlakom a na vrch si dáme všetko, čo máme radi napríklad šunku, syr, vajíčko, bylinky, salámu, šampiňóny, olivy a pod. Pečieme pri 200 stupňoch asi 15 minút, prípadne na posledných 10 minút môžeme teplotu zvýšiť na 220 stupňov. Záleží aj od rúry, v ktorej pečiete. Pizzu podávame teplú ale vydrží vám aj niekoľko dní v chladničke. Dobrú chuť.