Ak koncom leta a na jeseň radi sušíte sezónne ovocie, potom je tento recept príjemným osviežením do vašej kuchyne. Sušené slivky pripravoval snáď už každý, no sušené slivky s bylinkami a cesnakom na slaný spôsob sú lahôdka, ktorú ochutná len málokto. Vy si ju môžete pripraviť pre vlastné potreby u vás doma.
500g sliviek
½ ČL majoránky
½ ČL bazalky
½ ČL mäty
½ ČL tymianu
1 ČL soli
75ml olivového oleja
50ml vínneho octu
2 strúčiky cesnaku
Slivky umyte a osušte, rozkrojte na polovice a vyberte kôstky. Osoľte ich. Pripravte si bylinkovú zmes. Odporúčame bylinky vopred usušiť, zmiešať a rozdrviť na menšie časti v miske a posýpať takouto hotovou zmesou. Potom pridajte do zmesi na drobno nakrájaný cesnak. Dobre premiešajte a nasypte na slivky. Naukladajte ich na pekáč vyložený papierom na pečenie. Dajte ich do rúry vyhriatej na 60-70 stupňov, nechajte ich pri takejto teplote zhruba 1,5 hodiny. Potom nechajte pootvorené dvierka ešte ďalšie 3-4 hodiny a pekáč v rúre.
Ochladené a usušené slivky (nemusia byť celkom) dajte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte ich zmesou oleja a octu. Slivky by mali byť zaliate až povrch. Nádobu zatvorte a odložte do chladničky na 7-8 hodín. Potom pridávajte do jedál. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)