Zemiaky sú, čo sa nutričných hodnôt týka naozaj plnohodnotná potravina. Zemiaky však získali neoprávnene zlú povesť, čo sa obsahu sacharidov týka a veľa ľudí má pocit, že zo zemiakov sa priberá. Čo však mnoho ľudí nevie je, že zemiaky obsahujú veľa vitamínov, minerálov, nasýtených tukov a látok, ktoré majú dokonca aj zdravotné výhody. Dnes si pripravíme jeden jednoduchý recept práve so zemiakov a surovín, ktoré máte doma vždy po ruke.
4-6 väčších zemiakov
100 g masla
2 kyslé smotany
cibuľa
soľ a korenie
bylinky (ak máte chuť)
200 g syra
Zemiaky si najskôr nastrúhame na hrubo. Pripravíme si misu, ktorú vymastíme maslom. Nastrúhané zemiaky naukladáme do misy a okoreníme a osolíme. Ak máte radi bylinky, prípadne iné koreniny, pokojne ich v tomto kroku pridajte k zemiakom.
V miske si medzitým zmiešame kyslú smotanu s roztopeným maslom. Pokojne môžeme pridať aj jeden pretlačený strúčik cesnaku. K zmesi pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Touto zmesou zalejeme zemiaky. Na vrch posypeme nastrúhaným syrom. Zemiaky vložíme do rúry a pečieme na teplote 180 stupňov približne 40-45 minút. Dobrú chuť.