Šťavnaté tuniakovo-cuketové fašírky

(5 / 5)

Skúsila som už množstvo receptov na zdravé cuketové či tuniakové fašírky, no tieto sú rozhodne najlepšie. Dopriať si ich môžete úplne bez výčitiek, pretože sú plné bielkovín. Dokonca i múka či strúhanka je nahradená ovsenými vločkami a tá chuť vás určite dostane. Upečené perfektne do chrumkava a vo vnútri sú dokonale šťavnaté a jemné. Hotové sú veľmi rýchlo a po upečení sa po nich len tak zaprášilo. 

Jana

Veľmi často ich zvyknem pripravovať z dvojitej dávky, pretože doma každému chutia a skvelé sú aj studené.

Budeme potrebovať:

1 konzerva tuniaka – kúsky vo vlastnej šťave (tuhý obsah cca 130 g)

1 väčšia cuketa

2 malé vajíčka

3 polievkové lyžice už pomletých ovsených vločiek (na múku)

2 strúčiky cesnaku

1/2 bieleho jogurtu (z 2. polovice môžete pripraviť dresing)

1 hrnček strúhaného tvrdého syra (eidam/tehla/gouda)

soľ podľa chuti

mleté čierne korenie podľa chuti

1/2 kávovej lyžičky mletého koriandra

1 kávová lyžička bazalky

1 kávová lyžička petržlenovej vňate

2 kávové lyžičky olivového oleja

trošku masla

Postup:

Cuketu si umyjeme a následne ju aj spolu so šupkou nastrúhame na strúhadle. Polovicu cukety strúhame na strúhadle s väčšími očkami, polovicu strúhame na strúhadle s malými otvormi, na jemno. Potom všetku cuketu osolíme a premiešame. Dáme ju bokom asi na 10 až 15 minút, aby nám čo najviac pustila šťavu, k čomu jej dopomôže soľ. Zatiaľ si môžeme dať do misy tuniaka. Potrebovať ho budeme bez šťavy, takže všetok nálev môžeme vyliať. Do misy s tuniakom potom pridáme 2 strúčiky cesnaku, ktoré sme prelisovali alebo nastrúhali na strúhadle na jemno. Pridáme 2 malé vajíčka (ja som použila malé domáce vajcia) alebo jedno veľké vajce. Následne nastrúhame tvrdý syr (jeden plný hrnček) a pridáme ho k ostatným ingredienciám. Všetko spolu dôkladne vymiešame.

Jana

Cuketu si potrebujeme dôkladne odšťaviť. Je to dôležité kvôli tomu, aby nám placky pekne držali pokope a neboli príliš riedke a vodnaté. Cuketu dáme do čistej utierky alebo gázy, zatočíme a poriadne ju vyžmýkame. Musí nám ostať zlepená hrča, ktorá výrazne zmenšila svoj objem.

Jana

Následne takto „vyžmýkanú“ cuketu pridáme k zvyšným ingredienciám. Soliť už nemusíme, pretože cuketa bola osolená. Pridáme kávovú lyžičku olivového oleja, mleté čierne korenie, koriander, bazalku a petržlenovú vňať.

Jana

Všetko spolu dôkladne zamiešame. Na záver pridáme polovicu bieleho jogurtu a znovu premiešame. Teraz potrebujeme zmes trošku zahustiť a ak chcete urobiť placky zdravšie, sú na to ideálne ovsené vločky. Tie stačí rozmixovať alebo rozomlieť v mlynčeku na kávu. Získame jemnú múku, ktorú pridávame po jednej polievkovej lyžici do zmesi a zamiešame. Možno budete potrebovať trošku viac alebo menej ovsenej zmesi, ako je uvedené v recepte – záleží to od veľkosti vajec, cukety či hustoty jogurtu. Potrebujeme dostať hustú a lepivú zmes.

Jana

Následne si pripravíme plech vystlaný papierom na pečenie alebo ideálne keramickú či sklenenú misu. Tú nemusíme vystieľať papierom, stačí ju potrieť maslom. Zo zmesi tvoríme malé guličky a potom ich utľapkáme na fašírky, ktoré ukladáme jednu vedľa druhej.

Jana

Pečieme bez alobalu v rúre vyhriatej na 190 stupňov (elektrická rúra so zapnutým ventilátorom) asi 10 až 13 minút, respektíve pokiaľ nezačnú fašírky chytať zlatohnedú farbu na povrchu. Pretočíme ich na druhú stranu, pokvapkáme lyžičkou olivového oleja, rozotrieme kuchynským štetcom a znovu pečieme ešte asi 10 minút.

Jana

Podávať môžeme so zvyškom bieleho jogurtu, v ktorom rozmiešame štipku soli, štipku čierneho korenia a trošku petržlenovej vňate. Ako príloha sú fantastické zemiaky alebo diétnejšia dusená zelenina. Prajeme vám dobrú chuť!

Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x