Špenátové rizoto

(3 / 5)

Domáce rizoto zo špenátu je snom mnohých gazdiniek, ktoré milujú taliansku kuchyňu. Pre niektorých to nie je žiadna novinka, pre iných áno, ale možno ste netušili, že na to krémové a chutné rizoto, aké vám pripravia v talianskych reštauráciách, potrebujete ani tak nie špeciálnu ryžu, ale hlavne trpezlivosť pri hrnci.

Budete potrebovať:

250g ryže arboria

1 cibuľu

1 balíček mrazeného špenátu

½ l vývaru

1 dl bieleho suchého vína

200g parmezánu (alebo tvrdého syra)

maslo podľa chuti

olivový olej podľa chuti

4 strúčiky cesnaku

soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Na rozpálenom olivovom oleji si opražte nadrobno nakrájanú cibuľku a 2 strúčiky cesnaku, pridajte nepremytú ryžu (môžete pokojne použiť aj obyčajnú, arboria je však na rizoto ideálna) a orestujte ju. Potom všetko zalejte vínom a nechajte odpariť alkohol. Ryžu stále miešajte, inak vám začne odspodu prihárať. Potom ryžu podlejte trochou vývaru a miešajte, až kým sa takmer neodparí. Podlievajte trochou vývaru až dovtedy, kým nebude ryža uvarená do polomäkka. Iba tak zachováte krémovosť rizota. Keď je ryža napoly uvarená, pridajte do nej po kúskoch nakrájaný mrazená špenát (nemusí byť rozmrazený). Miešajte a stále podlievajte. Aj mrazený špenát pustí nejakú vodu, preto to s podlievaním nepreháňajte. Keď cítite, že ryža je už hotová, pretlačte zvyšný cesnak, osoľte a okoreňte a pridajte na jemno nastrúhaný parmezán alebo tvrdý syr. Miešajte, aby sa syr dostal do celého rizota. Podávajte horúce posypané syrom a bylinkami. Prajeme dobrú chuť!

 (Monika)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x