Špeciálne pečené zemiaky

(4 / 5)

Zemiaky sú jednou z najpoužívanejších potravín v domácnostiach. Sú lacné, veľmi jednoducho sa pripravujú a podstatné je, že zasýtia. Existuje množstvo podôb, v ktorých si môžeme dopriať zemiaky. Jemné zemiakové pyré alebo klasické varené zemiaky omastené maslom, či zemiaky pečené v šupke? Každý z nás preferuje niečo iné. Pokiaľ sa však rozhodneme pripravovať zemiaky pečené v rúre, chceme, aby boli lahodne chrumkavé zvonku. Niekedy sú síce chrumkavé, no vo vnútri suché a dole krkom lezú nejak pomaly. Pripravte si pečené zemiaky podliate vývarom, dochutené maslom a cesnakom, ktoré sú jemné a v ústach sa samé rozpradávajú. Tento recept si rozhodne zamilujete.

Tento recept možno nepozná veľa ľudí, no po jeho vyskúšaní si ho zamilujú určite všetci. Chutné zemiaky, ktoré nie sú vysušené, sú lahodne jemné so zlatou chrumkavou kôrkou na povrchu. Tento recept pripravujem, keď chcem obyčajnými zemiakmi skutočne ohúriť.

Budeme potrebovať:

700 g zemiakov

4 polievkové lyžice masla

1 čajová lyžička tymianu

250 ml kuracieho vývaru

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

2 strúčiky cesnaku

hrsť čerstvej petržlenovej vňate

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Najprv si zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 250 stupňov. Potom prejdeme k príprave zemiakov. Tie si zbavíme šupky a následne ich nakrájame na kolieska. Kolieska by mali byť hrubé asi dva až dva a pol centimetra. Samozrejme sa zemiaky nakrájané na kolieska režú bežne oveľa tenšie, tieto však ukladáme na plech v jednej vrstve, takže by sme v prípade tenkých koliesok museli piecť toto množstvo zemiakov na viac-krát. Nakrájané zemiaky osušíme papierovou vreckovkou z oboch strán. Následne si pripravené množstvo masla pomaly rozpustíme, no maslo nepražíme. Do tekutého masla si pridáme soľ, čierne korenie a tymian. Všetky ingrediencie premiešame a podľa chuti môžeme pokojne pridať aj iné druhy byliniek – napríklad rozmarín.

Zemiaky si následne dáme do misy a zalejeme ich ochuteným maslom. Dobre ich premiešame, aby sme maslo s korením dostali na každý kúsok. Následne zemiaky ukladáme na plech v jednej vrstve. Pečieme ich vo vyhriatej rúre 15 minút, potom ich otočíme a pečieme ďalších 15 minút. Potom ich vyberieme z rúry, znova ich otočíme a zemiaky podlejeme kuracím vývarom zmiešaným s citrónovou šťavou. Na zemiaky naukladáme tenučké plátky cesnaku a necháme ich dopiecť približne 15 minút, pokiaľ nezmäknú. Na záver ich po upečení posypeme na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: pixabay, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x