Slovenský mazanec

Loading...
(0 / 5)

S jarou či s Veľkou nocou sa mnohým spája pečenie takzvaného mazanca. Nie je to nič komplikované a skúsený kuchár či kuchárka ho zvládne upiecť ľavou zadnou. Prinášame vám recept, ktorý môžete vyskúšať.

Na mazanec budeme potrebovať

  • 280 gramov polohrubej múky
  • 280 gramov hladkej múky
  • 240 mililitrov vody
  • 70 gramov masla
  • 28 gramov čerstvého droždia
  • 4 PL práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • vaječný žĺtok
  • štipka soli
  • trochu citrónovej kôry

Mazanec si pripravíme nasledovne

  • Vo väčšej miske premiešame múku so soľou a s cukrom. Potom si vo vode rozmrvíme droždie, pridáme múku, žĺtok a rozpustené maslo.
  • Vypracujeme si cesto, ktoré nebude lepiť.
  • Necháme hodinu kysnúť, cesto potom premiesime.
  • Vytvoríme si bochník, dáme ho na plech s papierom a ešte necháme trochu kysnúť.
  • Celý bochník potrieme vajíčkom a môžeme aj mandľovými lupienkami.
  • Potom ho vložíme do rúry, ktorú vyhrejeme na 180 stupňov. Prvých desať minút ho pečieme takto, potom 20 minút na 150 stupňov.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x