S jarou či s Veľkou nocou sa mnohým spája pečenie takzvaného mazanca. Nie je to nič komplikované a skúsený kuchár či kuchárka ho zvládne upiecť ľavou zadnou. Prinášame vám recept, ktorý môžete vyskúšať.
Na mazanec budeme potrebovať
- 280 gramov polohrubej múky
- 280 gramov hladkej múky
- 240 mililitrov vody
- 70 gramov masla
- 28 gramov čerstvého droždia
- 4 PL práškového cukru
- vanilkový cukor
- vaječný žĺtok
- štipka soli
- trochu citrónovej kôry
Mazanec si pripravíme nasledovne
- Vo väčšej miske premiešame múku so soľou a s cukrom. Potom si vo vode rozmrvíme droždie, pridáme múku, žĺtok a rozpustené maslo.
- Vypracujeme si cesto, ktoré nebude lepiť.
- Necháme hodinu kysnúť, cesto potom premiesime.
- Vytvoríme si bochník, dáme ho na plech s papierom a ešte necháme trochu kysnúť.
- Celý bochník potrieme vajíčkom a môžeme aj mandľovými lupienkami.
- Potom ho vložíme do rúry, ktorú vyhrejeme na 180 stupňov. Prvých desať minút ho pečieme takto, potom 20 minút na 150 stupňov.