Fantastický slivkový koláč, ktorý je obohatený o nadýchanú ľahučkú penu z bielkov. Perfektná kombinácia chutí si vás získa. Pripravíte si ho z domáceho kysnutého cesta veľmi jednoducho, podľa nasledujúceho receptu. Skvelý tip na dobrotu, ktorá zachutí každému.
Poctivé domáce kysnuté cesto, štedrá dávka sliviek a jemnučká nadýchaná pena ako obláčik. Z tohto koláča vám ihneď potečú slinky!
400 g hladkej múky
200 g cukru
40 g droždia
2 vajcia
3 bielky
100 ml mlieka
štipka soli
80 g masla
1,5 kg sliviek
štipka zázvoru
Mlieko necháme zohriať ale nemalo by byť až príliš horúce. V teplom mlieku si potom rozmrvíme droždie. K mlieku pridáme aj polievkovú lyžicu cukru, ingrediencie zamiešame a necháme na teplom a suchom mieste zopár minút. Zatiaľ si do misy preosejeme hladkú múku. V trede múky si rukou vyhĺbime jamku. Do nej potom nalejeme zmes mlieka, droždia a cukru. Pridáme aj vajcia a 80 g cukru. Maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote si nakrájame na maličké kocky a tiež pridáme k zmesi. Na záver ešte štipka soli a môžeme všetko dôkladne premiešať. Vymiešame hutné lepivé cesto, vytvarujeme z neho veľký bochník a necháme ho v mise. Prikryjeme ju čistou utierkou a necháme cesto, aby nám vykyslo na teplom a suchom mieste. Cesto by sme mali nechať odležať aspoň hodinu, aby poriadne zväčšilo svoj objem.
Kým nám cesto kysne, pripravíme si slivky. Všetky veľmi dôkladne umyjeme a následne ich rozdelíme na polovicu. Zo sliviek samozrejme vyberieme kôstky. Keď prejde aspoň hodina a cesto vykysne, pripravíme si okrúhlu tortovú formu na pečenie alebo plech s poriadne vysokými stenami. Vymažeme ho tukom alebo maslom a dáme doň cesto. cesto povyťahujeme na okraje formy, aby sme vytvorili okraje. Celé ho posypeme 40 g cukru a potom naň naukladáme slivky. Slivky pokojne môžete nakrájať aj na menšie kúsky, ako sú polovice. Takto pripravené cesto so slivkami pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 20 až 25 minút.
Po upečení si vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a štipkou zázvoru na nadýchaný lesklý sneh. Sneh z bielkov potom navrstvíme na slivkovú vrstvu a koláč znovu pečieme asi 10 až 15 minút. Na snehu by sa nám mala vytvoriť svetlohnedá vrstva. Po upečení necháme koláč vychladnúť aspoň na 20 minút, až tak ho môžeme vybrať z tortovej formy a podávať. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana, sovkusom.ru