Tento recept vyhlasujeme jednoznačne za recept týždňa. Je to skvelý tip na tohtoročný vianočný stôl, no ešte lepšie sa hodia napríklad na Silvestra. Kysnuté cesto je samozrejmosťou hlavne ak robíte rožteky, do ktorých idú škvarky. Nemusia to byť predsa vždy len pagáče, no nie? Ak sa vám tento recept páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi.
Budeme potrebovať:
- 1 dcl mlieka
- 40 gramov droždia
- 1 PL cukru
- 500 gramov polohrubej múky
- 250 gramov masla
- 1 celé vajíčko
- 1 žĺtok
- 3 ks smotanového syra
- 1/2 PL soli
- vajíčko na potretie
- 400 gramov mletých škvariek
- 80 gramov strúhaného syra na posypanie
Postup:
- Z vlažného mlieka, droždia a cukru si urobíme kvások. Preosiatu múku si zmiešame so soľou a pridáme ku kvásku. ďalej pridávame postrúhané maslo, vajíčko, žĺtok a smotanový syr.
- Vypracujeme si hladké cesto a necháme ho prikryté kysnúť asi 45 minút. Potom si pomúčime dosku a z cesta vytvarujeme valec, ktorý si rozdelíme na 6 dielov. Každý diel vyvaľkáme na okrúhly plát, ktorý potrieme pomletými škvarkami.
- Potom plát rozdelíme na 8 trojuholníkov a každý stočíme do rožteka. Stáčame od širšej strany k užšej. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Rožteky poukladáme na vymastený plech a pečieme dozlatista.
- Vrch ešte môžeme posypať semienkami alebo rascou či soľou. Pečieme na 200 stupňov asi 20 minút. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Lucia M.