Ak ste ešte neskúšali indické jedlo, je načase. My v babských veciach vám chceme s potešením predstaviť recept na neobvyklé, no chutné zemiakové alu patri. Jedná sa o vegetariánsky pokrm, ktorý však očarí aj milovníkov mäsa. Čo je typické pre indickú kuchyňu? Ak poviete, že korenie kari či kurkuma, tak sa nemýlite. Nechýbajú ani v tomto recepte.
Korenie dokáže svojou vôňou a chuťou jedlo ozvláštniť a vylepšiť, no treba s ním pracovať opatrne, najmä ak sa jedná o indické koreniny. Vďaka kurkume je cesto lákavo žltej farby, zemiakové slimáky majú neodolateľnú chuť a rozprávkovú vôňu.
Na cesto
100 ml vody
1/2 lyžičky soli
200 gramov múky
1 polievková lyžica rastlinného oleja
štipka mletej kurkumy a štipka kari korenia
Na náplň
4 stredné zemiaky
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
obľúbené bylinky ako napríklad petržlenová vňať, bazalka, kôpor, koriander…
1/2 lyžičky kari
1 lyžička mletého zázvoru
1 lyžička sezamových semienok
Zemiaky najskôr dôkladne umyte a uvarte v šupke. Nechajte ich vychladnúť. Keď budú mať izbovú teplotu, urobte z nich kašu. Pridajte nakrájané bylinky, sezamové semienka, soľ, cukor, kari korenie a dobre premiešajte. Náplň je týmto pádom pripravená a môžete ju zatiaľ vložiť do chladničky.
V miske si zmiešajte múku, kurkumu, soľ, vodu a olej. Vytvorte spojité cesto a zakryte ho utierkou, pričom ho nechajte oddychovať aspoň 30 minút. Nakoniec ho vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika, pričom by malo mať hrúbku aspoň 3 až 4 milimetre. Chladnú plnku pomocou lyžice naneste na cesto a dobre roztrite. Cesto zrolujte a vytvoríte tak roládu.
Na pomúčenej doske rozrežte roládu na kúsky, ktoré budú hrubé aspoň 1,5 až 2 centimetre.
Slimáky pečte v panvici s rozpáleným olejom dozlata.
Nepozdáva sa vám náplň s indickým korením? Vytvorte si svoju vlastnú s paradajkovým pretlakom a pizza korením. Pripraviť ich môžete aj nasladko. Fantázii sa medze nekladú, najmä pokiaľ sa jedná o recepty. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc