Pošteklite svoje chuťové poháriky menej tradičnou verziou kuraťa na sladko-kyslý spôsob. Ázijská kuchyňa nám má čo ponúknuť a ňou inšpirovaný recept je lahôdkou pre všetkých gurmánov. Šťavnaté mäso, ananás a zelenina sú kombináciou chutí, ktorú by ste rozhodne mali vyskúšať. Podľa nasledujúceho receptu si môžete pripraviť chutný obed alebo bleskovú večeru za pár minút.
Recept, ktorý je ideálny na dni, kedy nemáte čas na vystávanie pred sporákom. Za pár minút si na jednej panvici pripravíte kuracie mäso so zeleninou a sladko-kyslou zálievkou, ktorá vám ulahodí perfektne vyváženou chuťou. Navyše, toto jedlo zvládne pripraviť aj začiatočník.
350 g kuracích pŕs
1 červená paprika
1 mrkva
1/4 ananásu
1 lyžica hladkej múky alebo škrobu
2 kávové lyžičky čerstvo strúhaného zázvoru
1 strúčik cesnaku
1/4 pohára ryžového octu (môžeme nahradiť šťavou z citróna alebo limetky)
4 lyžice trstinového cukru
štipka bieleho mletého korenia
1 lyžica rastlinného oleja
3 lyžice kečupu
Papriku dôkladne umyjeme, vyberieme strednú časť a zvyšok nakrájame na malé kocky alebo pásiky. Následne si očistíme mrkvu a pomocou škrabky alebo strúhadla ju nakrájame na tenké pásy. Potom si pripravíme ananás, ktorý očistíme od kôry. Následne ho rozštvrtíme a vyberieme tuhú strednú časť, ktorú nebudeme potrebovať. Štvrtinu ananásu si nakrájame na tenké kúsky a zvyšok odložíme. Kuracie mäso dôkladne umyjeme a následne ho nakrájame na malé kocky. Tie potom ochutíme soľou a mäso následne posypeme hladkou múkou. Všetko premiešame, aby sa múka a soľ dostali na každý kúsok a na chvíľu mäso odložíme.
Potom prejdeme k príprave dochucovadiel. Koreň zázvoru si nastrúhame na strúhadle rovnako, ako jeden strúčik cesnaku. V menšej mištičke alebo nádobke si zmiešame ryžový ocot (alebo citrónovú šťavu) s cukrom a asi troma polievkovými lyžicami vody. Po premiešaní necháme chvíľu postáť, kým sa cukor v octe nerozpustí.
Rozpálime si veľkú panvicu, na ktorú si pridáme olej a následne kuracie mäso. Na veľkom plameni ho smažíme zo všetkých strán. Mäso miešame asi 5 minút, pokiaľ nemá zlato-hnedý chrumkavý povrch. Následne k nemu pridáme strúhaný cesnak, zázvor a mleté biele korenie a znovu zamiešame. Potom stiahneme plameň na menší a pridáme papriku a mrkvu. Znovu miešame, kým zeleninu jemne neorestujeme. Po asi troch minútach je čas pridať ananás. Miešame asi 2 minúty a potom môžeme pridať intenzitu plameňa. Vtedy k mäsu a zelenine pridáme zálievku z vody, octu a cukru a neustále miešame. Asi po dvoch až troch minútach by malo byť mäso a zelenina hotové, vytvorí sa nám okolo nich malá vrstva sladko-kyslej omáčky. Na záver pridáme ešte kečup a premiešame. Necháme prevrieť a môžeme odstaviť zo sporáka.
Kuracie na sladko-kyslý spôsob podávame ideálne s ryžou. Prajeme vám dobrú chuť!
Jana, kwestiasmaku.com