Škoricové slimáky bez kysnutia

(2 / 5)

Sladké škoricové pečivo zvinuté do rolky nemusíme nijako zvlášť predstavovať. Škoricové slimáky sú klasikou takmer v každej domácnosti. Občas však máme chuť na čerstvú teplú pochúťku, no na minimálne hodinové prípravy a pečenie v kuchyni jednoducho nie je čas. Niečo sladké pod zub si však môžete pripraviť za pár minút a ani nebudete musieť zapínať rúru. Chutné raňajky, voňavé jemné pečivo pre deti na desiatu alebo rýchlu dobrotu na večeru si pripravíte aj v mikrovlnej rúre. Postačí vám zopár základných surovín a obyčajný hrnček.

Blesková príprava, zopár bežných surovín, ktoré máte určite doma a o chvíľku už máte na stole lahodné, mäkučké škoricové slimáky. Tento recept si obľúbite tak, že ho budete pripravovať minimálne raz do týždňa.

Budeme potrebovať:

9 polievkových lyžíc hladkej múky

3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva

štipka soli

5 až 8 polievkových lyžíc mlieka alebo vody

1 a 1/2 čajovej lyžičky cukru

3/4 čajovej lyžičky mletej škorice

1 čajová lyžička slnečnicového oleja

3 polievkové lyžice práškového cukru

hrnček, v ktorom sa bude cesto piecť

Postup:

Najprv si do malej misky dáme múku a pridáme k nej prášok do pečiva a štipku soli. Poriadne suroviny premiešame. Následne začneme prilievať mlieko (alebo vodu). Keďže jeho množstvo sa môže mierne líšiť podľa kvality múky, pridávajte mlieko postupne po lyžiciach. Možno vám vystačia aj 3 polievkové lyžice, maximálne by ih malo byť 5. Následne všetky suroviny poriadne premiešajte, kým nevznikne vláčne cesto. To si rozvaľkáme na pás, ktorý je dlhý asi 10 až 12 cm. Šírka tohto pása by nemala byť väčšia, ako je výška hrnčeka.

Potom si zmiešame škoricu a kryštálový cukor a posypeme nimi celý rozvaľkaný pás cesta. Následne začneme rolovať, ako pri klasickej roláde. Takto zatočené cesto si potom vložíme do hrnčeka, ktorého steny sme poriadne vymastili olejom. Takto pripravený škoricový slimák vložíme v hrnčeku do mikrovlnej rúry. Tú zapneme na najvyšší možný výkon a necháme „piecť“ asi 50 až 80 sekúnd. Cesto by malo mierne vyrásť a zmeniť farbu do zlatista. Po vybratí z mikrovlnej rúry stačí otočiť hrnček hore dnom a ak sme ho správne vymastili olejom, škoricový slimák by mal sám vypadnúť.

Zvyšok mlieka si rozmiešame s práškovým cukrom, čím vytvoríme sladkú polevu. Slimáka však pokojne môžeme posypať aj kakaom alebo poliať roztopenou čokoládou či javorovým sirupom.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x