Slané koláče sa pripravujú v mnohých domácnostiach. Máme pre vás fantastický tip na klasické plnené kysnuté kapsy. Naplniť ich môžete naozaj čímkoľvek od zeleniny, cez slaninku až po vajíčko. Je to veľmi rýchly recept a v prípade, že nechcete použiť klasické kysnuté cesto, môžete ho vymeniť za lístkové.
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 80 dkg múky
- 5 dkg kvasníc
- 1 lyžica cukru
- 5 dl mlieka
- 1 lyžička soli
- 2 dl oleja
Plnka:
- 30 dkg šunky nakrájanej na kocky
- 2 červené cibule
- 2 plechovky kukurice
- 25-30 dkg strúhaného syra
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 veľká kyslá smotana
- slaninka nakrájaná na kocky
Navyše:
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 vaječný žĺtok
- sezamové semienka
Postup:
- Do 1 dl mlieka pridajte štipku cukru a kvasinky. Nechajte postáť, kým sa kvasnice nenapučia. Keď sú kvasnice hotové, pridajte k nim zvyšok ingrediencií, ktoré idú do cesta a zalejte zvyškom mlieka. Hotové a vymiesené cesto zakryte utierkou a nechajte v teplej miestnosti cca 40 minút až hodinu, kým pekne nenakysne.
- Nakysnuté cesto rozdeľte na 8 častí. Z každej časti si vytvorte kruh, ktorý potrite cesnakom a smotanou. Následne poukladajte šunku, cibuľu, slaninu, kukuricu, syr a vytvorte kapsu.
- Nakoniec poukladajte naplnené kapsy na plech pokrytý papierom na pečenie a potrite ich zmesou kyslej smotany a vaječného žĺtka. Tesne pred pečením posypte kapsy sezamom a dajte piecť na 180 stupňov cca na 15-20 minút. Dobrú chuť.
foto: instagram/instagram, Gabriela