Recepty s novými zemiakmi

Loading...
(4 / 5)

Malé, chutné a voňavé – presne také sú nové zemiaky, ktoré mnohí z nás milujú. Hodia sa ako príloha k rozličným jedlám, no famózne sú aj ako hlavné jedlo. Ľahučko potreté čerstvým maslom alebo ochutené rôznymi bylinkami sa v ústach doslova rozplývajú. Ak ich práve máte doma alebo len uvažujete, čo zas navariť na obed, prinášame vám zopár skvelých inšpirácií. Akýkoľvek recept si vyberiete, zaručene nebudete ľutovať a zemiaky z tanierov zmiznú takmer okamžite.

sovkusom.ru

Zemiaky tvoria väčšinu jedálničkov mnohých domácností. Nové zemiaky sú skutočnou špecialitou, pokiaľ ich viete pripraviť s vhodnými surovinami. Nasledujúce recepty vás určite inšpirujú a obed pripravený podľa nich je skutočným nebíčkom v papuľke.

Zemiaky na špajdli

sovkusom.ru

Pripravte si zopár nových zemiakov a pokiaľ nie sú úplne maličké, pokojne ich rozdeľte na polovicu. Následne ich potrite olejom, posypte korením a pridajte bylinky podľa chuti. Potom ich napichnite na špajdle a medzi nich pridajte ľubovoľnú zeleninu, mäso alebo chutnú slaninu. Dajte zapiecť do rúry, pokiaľ nie sú zemiaky hotové a následne podávajte napríklad s domácim jogurtovým dresingom.

Zemiaky s mätovým maslom

sovkusom.ru

Ak si doma pestujete čerstvú mätu, v tomto recepte ju využijete a výsledok bude skutočne famózny. Natrhajte si zopár lístkov mäty, ktoré môžete na jemno nasekať alebo roztlačiť v mažiari so soľou. Pridajte čierne korenie, približne jednu polievkovú lyžicu šťavy z citróna a tri polievkové lyžice olivového oleja alebo rozpusteného masla. Všetko dobre premiešajte a zmesou potrite uvarené nové zemiaky.

Pečené zemiaky s kyslou smotanou

sovkusom.ru

Nové zemiaky umyjeme a osušíme a vložíme do zapekacej misy. Pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti a zopár prelisovaných strúčikov cesnaku. Následne k zemiakom pridáme niekoľko lyžíc kyslej smotany (najlepšie s vysokým percentom tuku) a všetko dobre premiešame. Všetky zemiaky by mali byť „obalené“ v tejto smotanovej zmesi. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a zemiaky dáme zapiecť na 30 minút. Pred dopečením môžeme posypať strúhaným syrom.

Zemiaky s pestom z pečených paprík

sovkusom.ru

Nové zemiaky vložíme do zapekacej misy, polejeme olivovým olejom, pridáme soľ, čierne korenie, tymián a rozmarín a dobre premiešame. Necháme piecť na 180 stupňov približne pol hodinu.

Počas toho, ako sa zemiaky pečú si pripravíme pesto. Na panvici bez oleja (na sucho) opražíme hrsť mandlí. Následne ich rozmixujeme alebo roztlčieme v mažiari. Potom si pripravíme dve až tri väčšie červené papriky, polejeme ich olivovým olejom a dáme zapiecť do rúry k zemiakom na 15 až 20 minút. Hotové papriky prikryte na 10 minút alobalom a  nechajte postáť a vychladnúť. Potom z nich odstráňte šupku a jadierka a vložte do mixéra. Pridajte mandle, 3 polievkové lyžice strúhaného parmezánu a 3 polievkové lyžice olivového oleja. Pridáme soľ a korenie a všetko zmixujeme v jednu homogénnu hmotu.

Pestom polejeme upečené zemiaky a podávame.

Šalát z nových zemiakov

sovkusom.ru

Nové zemiaky si umyjeme a dáme variť v hrnci s osolenou vodou. zemiaky následne varíme  10 až 15 minút od chvíle, keď začne voda vrieť. Následne zemiaky scedíme a nakrájame na tenké kolieska. Rovnako si nakrájame reďkovku a mladú cibuľku, kôpor a petržlenovú vňať si nakrájame na jemno. V menšej miske si zmiešame polievkovú lyžicu horčice s polievkovou lyžicou octu a pridáme tri polievkové lyžice olivového oleja. Dochutíme soľou a čiernym korením a dobre zamiešame. Túto zmes vylejeme na reďkovky s cibuľou, kôprom a petržlenom a zamiešame. Následne všetko pridáme k vareným zemiakom a šalát je hotový. Na záver ho môžeme posypať posekanými bylinkami.

sovkusom.ru

Veríme, že vás tieto recepty inšpirovali a prajeme vám dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x