Kuracie prsia si nájdu obľubu u každého. Bývajú súčasťou obedov, no môžete ich mať aj na večeru. Ak sa vám nechce pripravovať zložité jedlá, tak kuracie prsia sú tou správnou voľbou. Môžete na ne použiť rôzne marinády, ktoré dodajú mäsu výbornú chuť. Aby sme však oživili váš jedálniček, máme pre vás recepty na marinády z rôznych netradičných surovín ako napríklad med, zázvor či pomarančová šťava. Nezľaknite sa! Každú jednu si zamilujete a vaša rodina tiež.
Marináda s jogurtom, citrónom a cesnakom
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica citrónovej šťavy
250 ml bieleho jogurtu
polka cibule
čierne korenie na chuť
1 lyžica tymianu
1 lyžica horčice
Očistite a nakrájajte si na malé kúsky cibuľu a cesnak. Posypte tymianom a čiernym korením. Pridajte lyžicu horčice a poriadne premiešajte. Nakoniec polejte jogurtom, citrónovou šťavou a zmiešajte. Naložte do marinády kuracie prsia najlepšie na celú noc. Po dlhšom marinovaní v budú mať lepšiu chuť, ktorá sa dostane do celého mäska. Pred grilovaním môžete ešte zľahka osoliť.
Medová marináda so sójovou omáčkou
4 lyžice medu
2 lyžice sójovej omáčky
5-6 lyžičiek olivového oleja
čierne korenie na chuť
1 lyžica suchých bylín (tymian, bazalka, oregano)
Ako prvé si zmiešajte sójovú omáčku spolu s medom. Táto kombinácia je veľmi dôležitá. Do zmesi ďalej pridajte bylinky, korenie a olej. V tejto fáze treba marinádu poriadne premiešať aby sa olej neusadil na jednom mieste. Keďže je sójová omáčka sama o sebe dosť slaná, nie je potrebné marinádu soliť. Mäso marinujte približne hodinu. Najlepšia kombinácia bude, ak budete prsia piecť spolu so zemiakmi. Na poliatie si môžete pripraviť sójovo-medovú omáčku. Stačí zmiešajte med so sójovou omáčkou a máte výbornú omáčku!
Marináda so zázvorom, citrónom a sójovou omáčkou
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička citrónovej kôry
2 lyžice cukru
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
2-3 lyžičky sójovej omáčky
čierne korenie na chuť
Na začiatok si zmiešajte všetky suché prísady dohromady. Do tejto zmesi pridajte nastrúhaný zázvor, citrónovú kôru a cesnak. Poriadne premiešajte a pridajte sójovú omáčku, olej a citrónovú šťavu. Ak máte radšej slanšie jedlá, pokojne dajte viac sójovej omáčky. Neprežeňte to však so zázvorom, pretože jeho prenikavá chuť môže jedlo pokaziť. Prsia marinujte približne 1-2 hodinky. Nakoniec buď prsia pečte v rúre alebo si ich ugrilujte.
Marináda s kyslou smotanou
100 ml kyslej smotany
2 lyžičky dijonskej horčice
1 lyžička papriky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička kari korenia
Cesnak pretlačte cez lis, pridajte papriku, kari, horčicu a kyslú smotanu. Všetko dokopy poriadne premiešajte. Ak máte radi chuť dijonskej horčice, pokojne môžete pridať o lyžičku viac. Kuracie prsia naložte do marinády a nechajte približne 2-3 hodinky stáť. Soľ nepridávajte počas marinovania, ale takých 5 minút pre dokončením varenia.
Marináda s medom, vínom a pomarančovou šťavou
1 pomaranč
2-3 lyžice medu
1 lyžička strúhaného zázvoru
100 ml suchého bieleho vína
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica sušených bylín (bazalka, oregano)
Pomaranč umyte, odstráňte kôru a vytlačte všetku šťavu. Kôru si nastrúhajte. Zmiešajte kôru, šťavu a med. Dôkladne premiešajte a pridajte zázvor, sušené bylinky a citrónovú šťavu. Nalejte víno a poriadne premiešajte. Nemusíte sa báť, že víno bude veľmi cítiť po uvarení. Počas varenia sa ho veľa vyparí, dodá však mäsu vynikajúcu chuť. Ak však nie ste veľkými milovníkmi vína, môžete ho ubrať a pridať viac medu či byliniek.
Gabriela, sovkusom