Recept na originálny Boršč

Loading...
(5 / 5)

Máte radi Boršč? Receptov je mnoho, no ktorý je ten správny? Ak neviete, akú polievku po sviatkoch navariť, Boršč sa hodí ideálne, pretože ide o kombináciu koreňovej zeleniny a mäsa a tým pádom vám nahradí aj hlavné jedlo. Polievka je teplá, zahreje a má v sebe plno vitamínov, čo sa v tomto období určite bude hodiť.

Recept na originálny Boršč

Foto: liz west from Boxborough, MA, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • zeler
  • kaleráb
  • 130 gramov hovädziny
  • 130 gramov bravčoviny (plece, krkovička)
  • 1 paradajkový pretlak
  • 500 gramov kyslej kapusty
  • 4 zemiaky
  • 500 gramov cvikly
  • kyslá smotana
  • cesnak
  • soľ a korenie
  • olej
  • + koreniny podľa chuti (bobkový list, nové korenie, čili a pod.)

Postup:

  • Väčšiu cibuľu si nakrájame nadrobno a popražíme na oleji. Keď ju máme pekne do sklovita, pridáme na malé kocky pokrájané 2 mrkvy, 1 petržlen, trošku zeleru a kalerábu. Podusíme asi dve minútky a pridáme na kocky nakrájané mäso. Podlejeme vodou a dusíme. Pridáme cesnak, bobkový list, nové korenie, osolíme a pridáme aj trochu čili alebo iné koreniny, napríklad bylinky.
  • Keď máme mäso mäkké, pridáme pretlak, kapustu, pokrájané zemiaky a varíme do polomäkka. Až na koniec pridávame cviklu a povaríme, kým nezmäkne. Ak je cvikla predvarená alebo sterilizovaná, tak stačí už len pár minút. Dochutíme a podávame s kyslou smotanou. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x