Niekto ich doslova miluje a Vianoce bez nich nemôžu byť, v niektorých rodinách sa opekance vôbec nepripravujú. Kedy ste ich mali naposledy vy? Práve tento rok bude počas sviatkov iný. Voľný čas môžeme využiť na prípravu dobrôt, ktoré sme roky odkladali. Pripravte si opekance podľa nášho tradičného receptu.
Opekance s makom
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500 gramov hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 20 gramov droždia
- 30 gramov masla
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru + trochu do kvásku
Postup:
- Ide o polovičnú dávku, keďže u nás opekance nemusí každý. Ak ich chcete pripraviť viac, vynásobte množstvo surovín krát dva. Najskôr si pripravíme kvások. Trochu vlažného mlieka zmiešame s droždím a cukrom, počkáme asi 20 minút. Následne spojíme všetky suroviny do cesta, ktoré si necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrubšie a pokrájame na malé opekance. Ideálne valčekom na krájanie, prípadne nožom. Najskôr na jednotlivé pásiky, potom na menšie kúsky. Opekance poukladáme na plech a pečieme pri teplote 220 stupňov. Treba ich odlsedovať, sem tam pootáčať a keď chytia farbu, vybrať z rúry.
- Následne opekance dochutíme podľa toho, ako ich máme radi. My ich posypeme makom, práškovým cukrom a zalejeme rozpusteným maslom. Dobrú chuť.