Recept na domáci falafel

Loading...
(5 / 5)

Keď raz ochutnáte falafel, na klasické mäsové fašírky na chvíľu zabudnete. Pripravuje sa z cíceru a ide o plnohodnotné jedlo, ku ktorému môžete ako prílohu zvoliť napríklad zeleninový šalát, zemiaky, či humus. Príprava je jednoduchá a falafel vás určite prekvapí svojou netradičnou chuťou. Navyše, je plný bielkovín, čo určite ocenia všetci vyznávači zdravého stravovania.

falafel-2300734.jpg“ alt=““ width=“960″ height=“640″ /> Foto: maxpixel

Na domáci falafel budeme potrebovať:

  • 250 gramov cíceru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • nasekanú bazalku (alebo inú bylinku, napr. pažítka sa tiež hodí, prípadne koriander)
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 2 PL špaldovej múky (môže byť však akákoľvek)
  • koreniny podľa chuti

Domáci falafel si pripravíme nasledovne:

  • Ak používame sušený cícer, namočíme ho na noc do vody. Ak sme si prácu uľahčili a použili sme ten z konzervy, stačí ho dobre prepláchnuť. Kľúčom k dobrému falafelu je dobrý mixér, ktorý prepojí všetky ingrediencie a samozrejme dobre zvolené korenie. Použite to, čo máte najradšej, samozrejme, všetko s mierou.
  • Do mixéru dáme všetky suroviny a dobre rozmixujeme na kašu. Múku však pridávame až na záver. Ak by sa nám zdalo, že je falafel až príliš hustý, po lyžičkách pridáme vodu. Konzistencia by však mala byť veľmi hustá a lepivá. Hmotu si necháme aspoň dve hodiny v chladničke.
  • Následne tvarujeme guličky. Falafel môžeme pražiť na panvici s olejom, prípadne ho môžeme piecť aj v rúre na papieri na pečenie Teplota pečenia je 190 stupňov a falafel pečieme asi 25-30 minút. Vytvarovať môžete aj drobné placky, tradičné sú však guličky. Najviac chrumkavé však budú, keď ich budete piecť na oleji. Podávame ešte teplé a skladujeme v chladničke. Podávať sa môže aj studený, vtedy je ideálny práve s humusom a čerstvou zeleninou. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x