Zemiaky sú veľmi vďačnou surovinou, vďaka možnosti pripraviť ich na mnoho spôsobov. My vám prinášame jeden z najlepších receptov, ktorý si ihneď obľúbite. Zemiaky pečené v rúre majú svoju neodolateľnú špecifickú chuť a navyše sú na povrchu krásne chrumkavé. Obohatené o lahodnú jemnú plnku s rozplývajúcim sa syrom sú jednoducho neodolateľné. Aj vám pri tejto predstave tečú slinky? Pripravte si ich teda ešte dnes!
Ak si chcete dopriať chutnú bezmäsitú večeru alebo zaujímavú prílohu k obedu, určite by ste mali skúsiť tieto chrumkavé plnené zemiaky. Výborne sa hodia aj ako príloha k mäsu na grilovačkách, či posedeniach s priateľmi. Pripravíte si ich podľa nasledujúceho receptu.
3 až 4 väčšie zemiaky
50 gramov tvrdého syra
1/2 paradajky
2 polievkové lyžice zelených olív
3 polievkové lyžice oleja
Petržlenová vňať
10 ml mlieka (viac alebo menej podľa potreby)
Kúsok masla
Soľ
Čierne korenie
Zemiaky aj so šupou poriadne umyjeme a osušíme. Pripravíme si plech, ktorý vystelieme alobalom. Zemiaky potrieme olejom po celom ich povrchu a naukladáme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 až 200 stupňov po dobu približne 60 minút. Dĺžka pečenia závisí o veľkosti použitých zemiakov.
Pokiaľ sú zemiaky dostatočne upečené, nôž by mal do nich ľahko vkĺznuť. Takýmto pichnutím ich teda skontrolujeme. Následne zemiaky rozkrojíme po ich dĺžke na polovicu. Lyžicou vydlabeme stred zemiaka a ukladáme ho do pripravenej misy. Necháme si vydlabané šupky, ktoré vložíme jednu do druhej.
Zemiaky roztlačíme vidličkou, až z nich vytvoríme jemnú masu. K pripraveným zemiakom v mise pridáme kúsok zmäknutého masla a poriadne premiešame, pokiaľ sa maslo neroztopí. Tvrdý syr najemno nastrúhame a vmiešame do zemiakov. Následne pridáme nadrobno nakrájané olivy aj paradajku. Petržlenovú vňať si taktiež nakrájame na malé kúsky a pridáme ju k zmesi. Zemiaky okoreníme a osolíme podľa chuti a poriadne premiešame. Na záver pridáme mlieko. Jeho množstvo regulujeme podľa množstva použitých zemiakov a hustoty vzniknutej masy. Výsledná zmes by mala držať pokope a neroztekať sa.
Teraz si pripravené zemiakové „mištičky“ zo šupiek naplníme pripravenou plnkou. Vrch môžeme potireť maslom alebo pridať nastrúhaný syr. Takto naplnené zemiaky vložíme do rúry približne na 20 minút, pokiaľ nie sú na povrchu chrumkavé a zlatisté.
Na záver ich môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou, či kyslou smotanou.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru