Pirohy na kyslom mlieku

(5 / 5)

Fantastická domáca klasika, ktorá vždy padne vhod. Sýte a zároveň jednoduché jedlo, ktoré si možno pamätáte z detstva. Chutné pirohy zo smotany a kefíru plnené zemiakmi sú zaručene skvelým tipom na obed. Pokojne ich náplň obmieňajte za kapustu, tvaroh alebo mleté mäso. Vždy chutia rovnako dobre. 

Tradičný recept, ktorý možno pripravovala aj vaša babička.

Budeme potrebovať:

250 ml kyslej smotany

100 ml kefíru

1 vajce

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

1 kávová lyžička sódy bikarbóny

1 lyžička cukru

300 g zemiakov

0,5 lyžičky soli

400 g hladkej múky

Postup:

Do misy si dáme kyslú smotanu a kefír a ingrediencie zmiešame. Následne pridáme vajce a zašľaháme ho do masy. Potom prilejeme slnečnicový olej, pridáme soľ a cukor a  všetko znovu zamiešame. Potom si v múke rozmiešame sódu bikarbónu a múku so sódou potom preosejeme do pruipravenej zmesi. Začneme miešať a následne miesiť cesto. To by malo byť hutné, elastické a mäkké. Urobíme z neho bochník a necháme ho na pomúčenej pracovnej doske.

Zatiaľ si môžeme pripraviť zemiakovú náplň. Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode. Následne ich necháme trochu vychladnúť, zbavíme sa šupky a zemiaky rozpučíme na jemnú masu. Ak chcete, môžete zvoliť aj rýchlejší variant a zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a varte takto. Zemiaky trocho okoreníme a ak je to potrebné, pridáme do nich aj trochu soli. Nezaškodí ani opražená cibuľka, pažítka alebo zelená cibuľka. Ak chcete, pokojne naplňte pirohy aj inou náplňou. Napríklad tvarohom, mäsom alebo kapustou.

Cesto, ktoré sme si predtým odložili nabok si teraz znovu trochu premiesime. Potom ho rozdelíme na menšie časti. Urobíme si z nich plochý kruh, naplníme ho zemiakmi a uzavrieme preložením. Vytvoríme si plnené pirohy v tvare šošovky, no pokojne môžete vytvoriť akýkoľvek tvar. Pripravené pirohy potom uložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

Na panvici si rozpálime olej a následne naň ukladáme pripravené pirohy. Takto ich smažíme na miernom plameni z každej strany dovtedy, pokiaľ nemajú hnedo-zlatý chrumkavejší povrch. Hotové pirohy potom môžeme uložiť na papierové obrúsky, ktoré vysajú prebytočný olej. Podávame napríklad s kyslou smotanou alebo iným smotanovým či cesnakovým dresingom. Tieto pirohy chutia skvele aj studené, no pokojne ich neskôr aj zohrejte. Chutia rovnako dobre, ako čerstvo upečené.

Dobrým nápadom je poliať pirohy opraženou slaninkou alebo cibuľou. Prajeme vám dobrú chuť!

Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x