Niektoré recepty putujú z ruky do ruky. Tradujú sa z rodiny do rodiny a takýmto spôsobom prechádzajú aj z rodných krajín do susedných. Domáce uhorky sú jedným z nich. Každá gazdiná má vlastný recept, no rada ho posunie susedke, kamarátke, či sestre a tá jej na oplátku dá vyskúšať ten svoj. Takto sa k nám dostal aj recept na nakladané uhorky. Nebudete veriť, čo jete. Sú jednoducho fantastické.
1 kg uhoriek
2 PL soli
1 l vody
4 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
1 menší petržlen
1 čili papričku
1 stonku čerstvej bazalky
1 stonku kôpru
štipku sušeného čili
2 ľubovoľné kúsky zeleru
4-5 ríbezľových listov
2 listy žihľavy
Do hrnca dajte zovrieť vodu, pridajte celý petržlen a bobkové listy. Vodu priveďte do varu. Nechajte vychladiť. Ak nechcete použiť petržlen, nemusíte variť nič. Jednoducho zalejte bobkový list vodou a vlejte do pohára k uhorkám.
Uhorky umyte, umiestnite do misy, v ktorej ich nasolíte. Nechajte nasolené uhorky postáť a medzitým si pripravte všetko zelené. Narežte si byliny na menšie kúsky, ak dávajte uhorky do veľkého pohára, nemusíte ich rezať. Pridajte ich k uhorkám a pretlačte cesnak. Zeler si nakrájajte na tenké plátky a pridajte k zelenine. Pridajte čili a celú zeleninovú zmes poprášte troškou pikantného korenia. Ak chcete, aby sa chute poriadne spojili a uhorky boli voňavé, nechajte ich pri izbovej teplote zakryté a zaliate vodou 1 deň.
Potom ich jednoducho naukladajte do pohárov, zalejte slanou vodou, v ktorej sa lúhovali a uzatvorte. Sú vynikajúce ako šalát, ale aj ako príloha, pretože nie sú kyslé. Rozhodne najlepšie sú však s grilovaným mäsom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru