Ak si namiesto mäsa doprajete dobre upravenú zeleninu, jasnou voľbou je karfiol, ktorý je mimoriadne obľúbený. Tento recept ocenia aj vyznávači zdravého životného štýlu a to napriek tomu, že do receptu ide trochu strúhanky. Karfiol je vynikajúcim zdrojom vitamínov B, C, A a ďalších. Obsahuje len 300 kalórií na 100 gramov.
600 gramov karfiolu
1 cibuľa
1 strúčiky cesnaku
50 gramov strúhanky
20 gramov tvrdého syru
3 PL olivového oleja
kôpor na chuť
soľ a korenie na chuť
Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Medzitým si očistíme karfiol a rozdelíme ho na jednotlivé hlavičky. Položíme ho na papier na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Pečieme ho v rúre asi 20 minút. Sem-tam premiešame, aby sa nám prepiekol z každej strany.
Kým sa pečie karfiol, nakrájame si cibuľu a cesnak najemno. Na troške oleja orestujeme a pridáme strúhanku. Restujeme na najslabšom plameni. Keď nám zmes trochu vychladne, pridáme nastrúhaný tvrdý syr a kôpor. Upečený karfiol dáme do misky a pridáme strúhankovú zmes. Krátko premiešame a podávame. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: youtube, Lucia